Infolinia: 889 133 333

Jak jeść czarnuszkę?

Wiele osób zadaje sobie pytanie co jest lepsze: nasiona, czy olej z czarnego kuminu? Czarnuszka mielona, a może w ziarnach? Wszystko zależy od tego, do czego chcemy ją wykorzystać. Badania naukowe wskazują, że dawka lecznicza czarnuszki to od 2 do 5 gram mielonych nasion spożywanych dwa razy dziennie. W tej formie można przygotować napar lub nalewkę. Natomiast dzienna dawka oleju to od 500 do 1000 mg przyjmowanych 2 lub 3 razy dziennie. Olej z czarnuszki można z powodzeniem dodać do sałatki. W aptekach odnajdziemy również kaspułki z olejem. Całe ziarna warto dodać do wypieków. Ciekawym rozwiązaniem jest chleb z czarnuszką. Takie aromatyczne pieczywo z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Ziarna czarnego kuminy w postaci zmielonej najlepiej dodać jako przyprawę do dań mięsnych.

  • w kuchni można wykorzystywać jako przyprawę: zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz;
  • całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba;
  • w postaci naparu: parzymy jak herbatkę czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy około 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem.

Jak zaparzać ziarna czarnuszki?

Nasiona nigella sativa można wykorzystać do przygotowania naparu. W tym celu należy jedną łyżkę zmielonych nasion zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut. Taką miksturę można spożywać do trzech razy dziennie w ilości ½ szklanki. Napar można również stosować zewnętrzne np. jako płukankę do włosów lub do przemywania skóry. Ze zmielonych nasion można przygotować także nalewkę. Wystarczy pół szklanki zmielonych ziaren i alkohol 40-procentowy.

 

 


Czarnuszka ziarno

Wartość odżywcza W 100g produktu % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
2484kJ/599kcal 30%
Tłuszcz 37 g 53%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0 g 0%
Węglowodany 31 g 12%
W tym
Cukry 0 g 0%
Białko 20 g 40%
Sól 0 g 0%

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Co zawiera czarnuszka?

Badania naukowe potwierdzają, że w ziarnach czarnuszki znajduje się wiele cennych dla zdrowia makro i mikroskładników odżywczych. Nasiona zawierają także błonnik (ten rozpuszczalny i nierozpuszczalny – łącznie około 30 gram na 100 gram ziaren). W tej przyprawie odnajdziemy również alkaloidy i flawonoidy. Czarnuszka to także skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, zawiera aż 15 aminokwasów! Jest źródłem witaminy A, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Naukowcy zwracają uwagę na obecność w ziarnach kuminu czarnego związków biologicznie czynnych, które wykazują działanie prozdrowone. Zalicza się do nich m.in. tymochin, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów