Olej z czarnuszki aż w 85% składa się z Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ (podparty licznymi badaniami) na zdrowie człowieka.
Zawarty w nim kwas linolowy (z grupy omega-6) korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry, jak również uczestniczy w licznych przemianach biochemicznych oraz reguluje czynność procesów fizjologicznych. Znajdujący się w oleju z czarnuszki kwas oleinowy (z grupy omega-9) przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych oraz reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ponadto, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu kwas alfa-linolenowy (z grupy omega-3), odpowiedzialny za ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu, regularne spożywanie oleju z czarnuszki (w połączeniu ze zdrową dietą i regularną aktywnością fizyczną) może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz chorób o charakterze neurologicznym w przyszłości.
Warto również wiedzieć, że tłoczony na zimno olej z czarnuszki dostarcza do naszego organizmu sporą dawkę witaminy E, odpowiedzialnej za ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zmniejszenie agregacji płytek krwi. Zawarty w niniejszym produkcie beta-karoten wpływa natomiast na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Dodatkowo, dzięki zawartości biotyny, regularne stosowanie oleju z czarnuszki może przyczynić się do poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.
Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również fakt, iż tłoczony na zimno olej z czarnuszki dostarcza do naszego organizmu szereg niezbędnych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, potas, selen oraz cynk. Niemniej jednak, za najcenniejszy składnik niniejszego produktu uznaje się olejek eteryczny, składający się między innymi z limonenu, na szeroką skalę wykorzystywanego w przemyśle kosmetycznym.
Ze względu na bogactwo cennych składników w nim zawartych, olej z czarnuszki na szeroką skalę znajduje zastosowanie z ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej. Znawcy naturalnych metod leczenia są zgodni, iż olej z czarnuszki pozytywnie wpływać może zarówno na złagodzenie przebiegu alergii, jak i zwalczanie nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo, stosowanie oleju z czarnuszki w odpowiednich ilościach może przyczynić się do ochrony naszego układu pokarmowego, przed szkodliwym działaniem bakterii Helicobacter Pylori. Niektóre źródła donoszą również, iż niniejszy produkt pozytywnie wpływa na redukcję złego cholesterolu we krwi. Ponadto, przyczynia się do usprawnienia procesu leczenia zaburzeń o charakterze dermatologicznym (w tym trądziku młodzieńczego i atopowego zapalenia skóry).
Olej z czarnuszki należy stosować w niewielkich ilościach, najlepiej w połączeniu ze zrównoważoną dietą, opartą o zasady zdrowego odżywiania. Niemniej jednak, przyjmuje się, iż:
Osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 1 łyżeczkę, 2 razy dziennie;
Dziecko nie powinno spożywać więcej niż ¼ łyżeczki, 2 razy dziennie.
Jako miara podana została mała łyżeczka kuchenna, służąca np. do słodzenia herbaty. Stosowanie oleju z czarnuszki oraz jego codzienną dawkę najlepiej jest skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem.
Warto również wiedzieć, iż olej z czarnuszki możemy stosować także na włosy (np. w formie dodatku do szamponu) lub na skórę (np. bezpośrednio na miejsce dotknięte zmianą). W przypadku stosowania niniejszego produktu na skórę dotkniętą chorobą, należy skonsultować dawkę oraz sposób stosowania z zaufanym dermatologiem.
Olej z czarnuszki nawet po otwarciu może stosowany być przez długi czas (około 3 miesięcy). Należy jednak pamiętać, że trzeba przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze około 5-10 stopni).
Zawarty w nim kwas linolowy (z grupy omega-6) korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry, jak również uczestniczy w licznych przemianach biochemicznych oraz reguluje czynność procesów fizjologicznych. Znajdujący się w oleju z czarnuszki kwas oleinowy (z grupy omega-9) przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych oraz reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ponadto, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu kwas alfa-linolenowy (z grupy omega-3), odpowiedzialny za ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu, regularne spożywanie oleju z czarnuszki (w połączeniu ze zdrową dietą i regularną aktywnością fizyczną) może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz chorób o charakterze neurologicznym w przyszłości.
Warto również wiedzieć, że tłoczony na zimno olej z czarnuszki dostarcza do naszego organizmu sporą dawkę witaminy E, odpowiedzialnej za ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zmniejszenie agregacji płytek krwi. Zawarty w niniejszym produkcie beta-karoten wpływa natomiast na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Dodatkowo, dzięki zawartości biotyny, regularne stosowanie oleju z czarnuszki może przyczynić się do poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.
Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również fakt, iż tłoczony na zimno olej z czarnuszki dostarcza do naszego organizmu szereg niezbędnych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, potas, selen oraz cynk. Niemniej jednak, za najcenniejszy składnik niniejszego produktu uznaje się olejek eteryczny, składający się między innymi z limonenu, na szeroką skalę wykorzystywanego w przemyśle kosmetycznym.
Ze względu na bogactwo cennych składników w nim zawartych, olej z czarnuszki na szeroką skalę znajduje zastosowanie z ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej. Znawcy naturalnych metod leczenia są zgodni, iż olej z czarnuszki pozytywnie wpływać może zarówno na złagodzenie przebiegu alergii, jak i zwalczanie nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo, stosowanie oleju z czarnuszki w odpowiednich ilościach może przyczynić się do ochrony naszego układu pokarmowego, przed szkodliwym działaniem bakterii Helicobacter Pylori. Niektóre źródła donoszą również, iż niniejszy produkt pozytywnie wpływa na redukcję złego cholesterolu we krwi. Ponadto, przyczynia się do usprawnienia procesu leczenia zaburzeń o charakterze dermatologicznym (w tym trądziku młodzieńczego i atopowego zapalenia skóry).
Olej z czarnuszki należy stosować w niewielkich ilościach, najlepiej w połączeniu ze zrównoważoną dietą, opartą o zasady zdrowego odżywiania. Niemniej jednak, przyjmuje się, iż:
Osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 1 łyżeczkę, 2 razy dziennie;
Dziecko nie powinno spożywać więcej niż ¼ łyżeczki, 2 razy dziennie.
Jako miara podana została mała łyżeczka kuchenna, służąca np. do słodzenia herbaty. Stosowanie oleju z czarnuszki oraz jego codzienną dawkę najlepiej jest skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem.
Warto również wiedzieć, iż olej z czarnuszki możemy stosować także na włosy (np. w formie dodatku do szamponu) lub na skórę (np. bezpośrednio na miejsce dotknięte zmianą). W przypadku stosowania niniejszego produktu na skórę dotkniętą chorobą, należy skonsultować dawkę oraz sposób stosowania z zaufanym dermatologiem.
Olej z czarnuszki nawet po otwarciu może stosowany być przez długi czas (około 3 miesięcy). Należy jednak pamiętać, że trzeba przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze około 5-10 stopni).