Infolinia: 889 133 333

Olej z czarnuszki zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem i gorzkawym smakiem. Ze względu na swoje właściwości, stosowany może być wyłącznie na zimno. Poddawanie go działaniu wysokiej temperatury powoduje utratę cennych składników odżywczych. Niemniej jednak, z powodzeniem można dodać go do pełnej warzyw sałatki, twarogów, sosów oraz kasz lub do smarowania pieczywa.

Olej z czarnuszki zastosowanie w kosmetyce

Olej z czarnuszki znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on wykorzystywany między innymi do produkcji kremów nawilżających i opóźniających procesy starzenia się skóry. Ponadto, stanowi on składnik produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem lub liszajem. Warto również wiedzieć, iż olej z czarnuszki stosowany jest podczas zabiegów aromaterapii. Wpływa on między innymi na złagodzenie objawów stresu oraz ułatwienie procesu zasypiania. 


Składniki: Olej z nasion czarnuszki zimnotłoczony

Wartość odżywcza W 100g produktu % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
3404 kJ/ 828 kcal 41%
Tłuszcz 92 g 131%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
15,6 g 78%
Węglowodany 0 g 0%
W tym
Cukry 0 g 0%
Białko 0 g 0%
Sól 0 g 0%

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów