Olej z czarnuszki zastosowanie w kuchni
Olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem i gorzkawym smakiem. Ze względu na swoje właściwości, stosowany może być wyłącznie na zimno. Poddawanie go działaniu wysokiej temperatury powoduje utratę cennych składników odżywczych. Niemniej jednak, z powodzeniem można dodać go do pełnej warzyw sałatki, twarogów, sosów oraz kasz lub do smarowania pieczywa.
Olej z czarnuszki zastosowanie w kosmetyce
Olej z czarnuszki znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on wykorzystywany między innymi do produkcji kremów nawilżających i opóźniających procesy starzenia się skóry. Ponadto, stanowi on składnik produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem lub liszajem. Warto również wiedzieć, iż olej z czarnuszki stosowany jest podczas zabiegów aromaterapii. Wpływa on między innymi na złagodzenie objawów stresu oraz ułatwienie procesu zasypiania.
Składniki: Olej z nasion czarnuszki zimnotłoczony
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
3404 kJ/ 828 kcal | 41% |
Tłuszcz | 92 g | 131% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
15,6 g | 78% |
Węglowodany | 0 g | 0% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Białko | 0 g | 0% |
Sól | 0 g | 0% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.