Produkty powiązane
Czarnuszka nasiona 200gCzarnuszka nasiona 500g VIVIO
Czarnuszka to przyprawa, która może być stosowana jako zamiennik pieprzu. Jej dobroczynne dla zdrowia właściwości docenili już Grecy i Rzymianie. Badania naukowe prowadzone nad tymi ziarnami wciąż trwają. Dodawana jest do pieczywa, ciast i serów. Wykorzystywana także jako naturalny środek konserwujący. Z nasion produkuje się olej i nalewki. Naukowcy podkreślają jej wysoki potencjał zdrowotny, zwracają uwagę m.in. na to, że może wykazywać działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze. Warto, aby czarnuszka na stałę zagościła w naszej kuchni.
Czarnuszka to jednoroczna roślina ceniona nie tylko w kuchni jako przyprawa, ale także w przemyśle kosmetycznym. Jej walory docenili już egipscy faraonowie. Zawiera olejki eteryczne i to dzięki nim jest bardzo aromatyczna. Nasiona roztarte w moździerzu będą pachnieć jeszcze bardziej intensywnie. Wzbogaca smak potraw mięsnych i warzywnych, doskonale smakuje w towarzystwie serów i jajek. Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek.
Nasiona czarnuszki są bardzo zdrowe. Od ponad 2000 lat krąży hasło, że nigella sativa to roślina, która jest skuteczna „na każdą przypadłość za wyjątkiem śmierci”. Czarny kumin wykazuje pozytywne działanie na układ pokarmowy, dlatego zaleca się dodawanie go zwłaszcza do ciężkostrawnych i tłustych dań. W krajach Bliskiego Wschodu od dawna wykorzystuje się czarnuszkę jako środek leczniczy. Zarówno same nasiona, jak i przygotowywany z nich olej stosowane są przy dolegliwościach ze strony układu oddechowego (tj. kaszel, nawracające infekcje), układu pokarmowego (dolegliwości wątroby, żołądka, jelit, niestrawność, biegunki, wymioty, brak apetytu). Zewnętrznie ziarna nigella sativa stosuje się w chorobach skórnych tj. łuszczyca i grzybica oraz przy zmianach trądzikowych. Nalewka z nasion czarnuszki była stosowana także przy bólach menstruacyjnych.
KRAJ POCHODZENIA: Indie / Syria / Egipt
Czarnuszka to przyprawa, która może być stosowana jako zamiennik pieprzu. Jej dobroczynne dla zdrowia właściwości docenili już Grecy i Rzymianie. Badania naukowe prowadzone nad tymi ziarnami wciąż trwają. Dodawana jest do pieczywa, ciast i serów. Wykorzystywana także jako naturalny środek konserwujący. Z nasion produkuje się olej i nalewki. Naukowcy podkreślają jej wysoki potencjał zdrowotny, zwracają uwagę m.in. na to, że może wykazywać działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze. Warto, aby czarnuszka na stałę zagościła w naszej kuchni.
Czarnuszka to jednoroczna roślina ceniona nie tylko w kuchni jako przyprawa, ale także w przemyśle kosmetycznym. Jej walory docenili już egipscy faraonowie. Zawiera olejki eteryczne i to dzięki nim jest bardzo aromatyczna. Nasiona roztarte w moździerzu będą pachnieć jeszcze bardziej intensywnie. Wzbogaca smak potraw mięsnych i warzywnych, doskonale smakuje w towarzystwie serów i jajek. Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek.
Nasiona czarnuszki są bardzo zdrowe. Od ponad 2000 lat krąży hasło, że nigella sativa to roślina, która jest skuteczna „na każdą przypadłość za wyjątkiem śmierci”. Czarny kumin wykazuje pozytywne działanie na układ pokarmowy, dlatego zaleca się dodawanie go zwłaszcza do ciężkostrawnych i tłustych dań. W krajach Bliskiego Wschodu od dawna wykorzystuje się czarnuszkę jako środek leczniczy. Zarówno same nasiona, jak i przygotowywany z nich olej stosowane są przy dolegliwościach ze strony układu oddechowego (tj. kaszel, nawracające infekcje), układu pokarmowego (dolegliwości wątroby, żołądka, jelit, niestrawność, biegunki, wymioty, brak apetytu). Zewnętrznie ziarna nigella sativa stosuje się w chorobach skórnych tj. łuszczyca i grzybica oraz przy zmianach trądzikowych. Nalewka z nasion czarnuszki była stosowana także przy bólach menstruacyjnych.
KRAJ POCHODZENIA: Indie / Syria / Egipt