Inulina zaliczana jest do żywności funkcjonalnej. To naturalny probiotyk, który wspomoże także proces walki z otyłością. Występuje z formie białego proszku, który wykazuje zdolności pochłaniania wody. W ten sposób może być wykorzystywana do żelowania i zagęszczania potraw. Pozwala tym samym ograniczyć dodatek tłuszczy i zmniejszyć kaloryczność posiłków. Posiada neutralny smak i zapach, co zwiększa możliwości wykorzystania jej w kuchni. Pozyskiwana jest z surowców roślinnych.
Z uwagi na wysoką rozpuszczalność inuliny w wodzie, może ona stanowić dodatek do napojów mlecznych, soków. Delikatnie wzbogaci ich smak, nadając im słodyczy. W tej formie może być spożywana jako prebiotyk. Doskonale nada się do osłodzenia kawy, czy herbaty. Dodana do sosu lub zupy, sprawi, że potrawy nabiorą kremowej konsystencji. Może być również stosowana do wypieku pieczywa i ciast. Dzięki niej chleb będzie dłużej świeży, a ciasteczka bardziej chrupiące. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie jej jako stabilizatora do przygotowania domowego majonezu.
Spożywać 20g dziennie - proszek wymieszać z około 100-150ml chłodnej wody lub ulubionego napoju, dokładnie wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Skład: Inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza
Z uwagi na wysoką rozpuszczalność inuliny w wodzie, może ona stanowić dodatek do napojów mlecznych, soków. Delikatnie wzbogaci ich smak, nadając im słodyczy. W tej formie może być spożywana jako prebiotyk. Doskonale nada się do osłodzenia kawy, czy herbaty. Dodana do sosu lub zupy, sprawi, że potrawy nabiorą kremowej konsystencji. Może być również stosowana do wypieku pieczywa i ciast. Dzięki niej chleb będzie dłużej świeży, a ciasteczka bardziej chrupiące. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie jej jako stabilizatora do przygotowania domowego majonezu.
Spożywać 20g dziennie - proszek wymieszać z około 100-150ml chłodnej wody lub ulubionego napoju, dokładnie wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Skład: Inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza