Inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza
Inulina zaliczana jest do żywności funkcjonalnej. To naturalny probiotyk, który wspomoże także proces walki z otyłością. Występuje z formie białego proszku, który wykazuje zdolności pochłaniania wody. W ten sposób może być wykorzystywana do żelowania i zagęszczania potraw. Pozwala tym samym ograniczyć dodatek tłuszczy i zmniejszyć kaloryczność posiłków.
Posiada neutralny smak i zapach, co zwiększa możliwości wykorzystania jej w kuchni. Pozyskiwana jest z surowców roślinnych. Jej źródłem jest m.in. korzeń cykorii, kłącze topinamburu, mniszka oraz agawa.
Może być stosowana jako prebiotyk. W tym celu najlepiej spożywać ją raz dziennie, rozpuszczoną w wodzie lub ulubionym napoju.
Stosuje się ok. 20 gram inuliny na 150 ml płynu. Warto dodać ją także do jogurtu lub porannej owsianki. Nie zaleca się przekraczania wskazanej powyżej dawki, lecz wszystko zależy od tolerancji naszego organizmu na błonnik.
Spożyta w nadmiarze może wywołać efekt przeczyszczający. Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Przyjmowanie zbyt małych ilości wody podczas stosowania inuliny może wywołać zaparcia. Inulinę można wykorzystać w kuchni jako zagęstnik do zup i sosów. Nada im kremową konsystencję i pozwoli ograniczyć ilość tłuszczów w diecie.
KRAJ POCHODZENIA: BELGIA
Inulina zaliczana jest do żywności funkcjonalnej. To naturalny probiotyk, który wspomoże także proces walki z otyłością. Występuje z formie białego proszku, który wykazuje zdolności pochłaniania wody. W ten sposób może być wykorzystywana do żelowania i zagęszczania potraw. Pozwala tym samym ograniczyć dodatek tłuszczy i zmniejszyć kaloryczność posiłków.
Posiada neutralny smak i zapach, co zwiększa możliwości wykorzystania jej w kuchni. Pozyskiwana jest z surowców roślinnych. Jej źródłem jest m.in. korzeń cykorii, kłącze topinamburu, mniszka oraz agawa.
Może być stosowana jako prebiotyk. W tym celu najlepiej spożywać ją raz dziennie, rozpuszczoną w wodzie lub ulubionym napoju.
Stosuje się ok. 20 gram inuliny na 150 ml płynu. Warto dodać ją także do jogurtu lub porannej owsianki. Nie zaleca się przekraczania wskazanej powyżej dawki, lecz wszystko zależy od tolerancji naszego organizmu na błonnik.
Spożyta w nadmiarze może wywołać efekt przeczyszczający. Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Przyjmowanie zbyt małych ilości wody podczas stosowania inuliny może wywołać zaparcia. Inulinę można wykorzystać w kuchni jako zagęstnik do zup i sosów. Nada im kremową konsystencję i pozwoli ograniczyć ilość tłuszczów w diecie.
KRAJ POCHODZENIA: BELGIA