Do czego służy?
Słodzik ten jest szczególnie doceniany przez wegan, ponieważ zastępuje im miód. Stanowi dodatek do herbaty, drinków, koktajli. Łatwo się rozpuszcza nawet w zimnych napojach. Nektar o ciemnej barwie wykorzystywany jest do przyrządzania różnego rodzaju deserów, ponieważ w smaku przypomina karmel. W takiej formie możemy wykorzystać go także jako polewę do naleśników lub gofrów. Sprawdzi się również jako dodatek do owoców morza. Syrop z agawy może być podgrzewany. Wszelkie przepisy na słodkie wypieki, które zawierają w składzie miód mogą zostać zmodyfikowane. Nie musisz się obawiać, że ciasto z dodatkiem syropu z agawy się nie uda.
Przy wypieku ciast należy zwrócić uwagę na to, że syrop z agawy przyspiesza brązowienie ciasta, dlatego zalecane jest zmniejszenie temperatury pieczenia o 15-20*C.
Składniki: Organiczny syrop z agawy (Agave Salmeana)
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.