Infolinia: 889 133 333
Mąka migdałowa powstała w 100% w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych migdałów. Posiada charakterystyczny migdałowy smak i jest bardzo sycąca. Jest to produkt bezpieczny dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Mąka migdałowa to nic innego, jak produkt otrzymywany z mielonych nasion migdałowca zwyczajnego. Roślina ta, zaliczana do rodziny różowatych, w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji Mniejszej oraz Środkowej. Niemniej jednak, współcześnie jej liczne uprawy możemy odnaleźć również na terenie Europy (ze szczególnym uwzględnieniem Basenu Morza Śródziemnego). Niestety, w Polsce warunki atmosferyczne nie sprzyjają uprawie niniejszej rośliny. Mimo to, możemy spotkać nielicznych przedstawicieli tego niezwykłego drzewa również na ziemiach naszego kraju.

Mąkę migdałową możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Idealnie sprawdzi się ona w formie zamiennika tradycyjnej mąki pszennej.
Warto użyć jej między innymi:

  • Podczas wypieku smacznych muffinek, ciasteczek wielozbożowych, a nawet pizzy;
  • Podczas pieczenia pełnowartościowego chleba;
  • Podczas przygotowywania słodkich naleśników lub racuchów;
  • Podczas panierowania mięs;
  • Podczas zagęszczania aromatycznych zup i sosów;
  • Podczas przyrządzania domowych deserów lodowych, a nawet odżywczych koktajli owocowych.
KRAJ POCHODZENIA: USA / Hiszpania / Izrael

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów