Mąkę migdałową możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Idealnie sprawdzi się ona w formie zamiennika tradycyjnej mąki pszennej. Warto użyć jej między innymi:
- Podczas wypieku smacznych muffinek, ciasteczek wielozbożowych, a nawet pizzy;
- Podczas pieczenia pełnowartościowego chleba;
- Podczas przygotowywania słodkich naleśników lub racuchów;
- Podczas panierowania mięs;
- Podczas zagęszczania aromatycznych zup i sosów;
- Podczas przyrządzania domowych deserów lodowych, a nawet odżywczych koktajli owocowych.
Wartość odżywcza | W 100g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
2466kJ/590kcal |
Tłuszcz | 52,52 g |
W tym | |
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
3,95 g |
Węglowodany | 18,67 g |
W tym | |
Cukry | 4,63 g |
Błonnik | 9,90 g |
Białko | 21,40 g |
Sól | 0,05 g |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.