Ostropest posiada cenny składnik - sylimaryny, która działa odbudowująco, neutralizująco i redukująco. Zapobiega przedostawaniu i zaleganiu szkodliwych substancji w wątrobie, stymuluje przepływ żółci, odbudowuje i naprawia komórki wątroby.
Ostropest plamisty zaliczany jest do kategorii roślin leczniczych. Największe znaczenie w przemyśle zielarskim mają owoce bogate w sylimaryne – związek, który wykazuje pozytywne działanie na komórki wątroby, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i odtruwające. W kosmetologii wykorzystuje się również olej z ostropestu z uwagi na dużą zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z uwagi na piękne kwiatostany, roślina ta pełni również funkcje dekoracyjne. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety na bazie ostropestu. Z łatwością możesz wykorzystać go również w swojej kuchni.
Ziarna można spożywać bezpośrednio lub jako przyprawa do zup, sosów, sałatek warzywnych i potraw mlecznych. Można wykorzystać je jako dodatek do wypieku chleba. Ostropest nie wpływa na smak, zapach i właściwości pieczywa, a stanowi cenny, prozdrowotny składnik. Nasiona warto dodać także do śniadania, posypać kanapkę, dodać do jogurtu lub wzbogacić nimi ciasto naleśnikowe, czy też gofry. Ostropest sprawdzi się także jako dodatek do owocowo-warzywnych koktajli. Nada im charakterystycznego, orzechowego posmaku. Warto sięgać po ziarna jak najczęściej, a organizm z pewnością nam się odwdzięczy za ten przysmak.
W przypadku suplementów diety na bazie ostropestu, nie należy przekraczać zalecanej dawki podanej przez producenta na opakowaniu. W przypadku nabycia ostropestu w formie całych lub mielonych ziaren, zalecana dzienna dawka to 2-3 łyżeczki. Ziarna można spożywać bezpośrednio.
Wiele osób zastanawia się kiedy najlepiej go przyjmować: rano czy wieczorem? Najlepiej podzielić dawkę dzienną na dwa razy, pamiętając przy tym o odpowiedniej ilości płynów.
KRAJ POCHODZENIA POLSKA
Ostropest plamisty zaliczany jest do kategorii roślin leczniczych. Największe znaczenie w przemyśle zielarskim mają owoce bogate w sylimaryne – związek, który wykazuje pozytywne działanie na komórki wątroby, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i odtruwające. W kosmetologii wykorzystuje się również olej z ostropestu z uwagi na dużą zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z uwagi na piękne kwiatostany, roślina ta pełni również funkcje dekoracyjne. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety na bazie ostropestu. Z łatwością możesz wykorzystać go również w swojej kuchni.
Ziarna można spożywać bezpośrednio lub jako przyprawa do zup, sosów, sałatek warzywnych i potraw mlecznych. Można wykorzystać je jako dodatek do wypieku chleba. Ostropest nie wpływa na smak, zapach i właściwości pieczywa, a stanowi cenny, prozdrowotny składnik. Nasiona warto dodać także do śniadania, posypać kanapkę, dodać do jogurtu lub wzbogacić nimi ciasto naleśnikowe, czy też gofry. Ostropest sprawdzi się także jako dodatek do owocowo-warzywnych koktajli. Nada im charakterystycznego, orzechowego posmaku. Warto sięgać po ziarna jak najczęściej, a organizm z pewnością nam się odwdzięczy za ten przysmak.
W przypadku suplementów diety na bazie ostropestu, nie należy przekraczać zalecanej dawki podanej przez producenta na opakowaniu. W przypadku nabycia ostropestu w formie całych lub mielonych ziaren, zalecana dzienna dawka to 2-3 łyżeczki. Ziarna można spożywać bezpośrednio.
Wiele osób zastanawia się kiedy najlepiej go przyjmować: rano czy wieczorem? Najlepiej podzielić dawkę dzienną na dwa razy, pamiętając przy tym o odpowiedniej ilości płynów.
KRAJ POCHODZENIA POLSKA