Olej z ostropestu ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Spożywa się go na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów i dipów. Nie dodajemy go do gotowania ani smażenia.
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak i żółto-brązową barwę. Znajduje się w ciemnych, szklanych butelkach. Jest ceniony głównie za obecność sylimaryny, ale to nie jedyny wartościowy składnik tego produktu. Olej z ostropestu to również źródło flawonoidów, witaminy C, kwasu linolowego, fitosteroli i garbników.
Spożywanie oleju z ostropestu plamistego tłoczonego na zimno korzystnie wpływa na skórę (można go używac w przypadku AZS, oparzeń, wysypki, trudnogojących się ran), działa regenerująco, odkażająco i przeciwzapalnie. Wspomaga leczenie cukrzycy. Wzmacnia odporność organizmu. Olej najbardziej znany jest ze swoich właściwości pomocnych przy regeneracji wątroby i przy schorzeniach nerek - powoduje wówczas oczyszczanie tych organów z zalegających toksyn. Zalecany w kuracji antyalkoholowej.
Olej linolowy który wchodzi w jego skład wspomaga walkę organizmu z rozwijającymi się nowotworami.
Ostropest plamisty nazywany jest również mleczny ostem. Łatwo go rozpoznać po charakterystycznych liściach pokrytych białymi plamami. Legendy głoszą, że plamy te powstały z kropel mleka Maryi, które opadły na roślinę w czasie karmienia małego Jezusa.
Lecznicze właściwości ostropestu zostały odkryte już w czasach starożytnych. Wzmianki na jego temat pojawiają się już w pracach greckiego botanika Teofrasta z Eresos. Również inni starożytni badacze wskazywali na szereg korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowaniu ostropestu. Szeroki opis działania ostropestu spotkamy także w zapiskach Hildegardy z Bingen, znanej uzdrowicielki.
Uwagę współczesnych naukowców ostropest kieruje zwłaszcza na imponującą zawartość sylimaryny. Dziś wiemy, że cenne właściwości preparaty z ostropestu zawdzięczają właśnie temu związkowi.
Składniki: zimnotłoczony olej z nasion ostropestu.
Kraj pochodzenia: UKRAINA.
Najlepiej przechowywać go w lodówce (ze wzgl. na niską temperaturę może zgęstnieć - nie wpływa to na jego właściwości).
Na dnie butelki może pojawić się osad, przed użyciem oleju sugerujemy wstrząsnąć butelką.
Olej nie jest polecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci poniżej 12 roku życia.
Dawkowanie: dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: 1-2 łyżeczki dziennie na czczo.
Spożywa się go na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów i dipów. Nie dodajemy go do gotowania ani smażenia.
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak i żółto-brązową barwę. Znajduje się w ciemnych, szklanych butelkach. Jest ceniony głównie za obecność sylimaryny, ale to nie jedyny wartościowy składnik tego produktu. Olej z ostropestu to również źródło flawonoidów, witaminy C, kwasu linolowego, fitosteroli i garbników.
Spożywanie oleju z ostropestu plamistego tłoczonego na zimno korzystnie wpływa na skórę (można go używac w przypadku AZS, oparzeń, wysypki, trudnogojących się ran), działa regenerująco, odkażająco i przeciwzapalnie. Wspomaga leczenie cukrzycy. Wzmacnia odporność organizmu. Olej najbardziej znany jest ze swoich właściwości pomocnych przy regeneracji wątroby i przy schorzeniach nerek - powoduje wówczas oczyszczanie tych organów z zalegających toksyn. Zalecany w kuracji antyalkoholowej.
Olej linolowy który wchodzi w jego skład wspomaga walkę organizmu z rozwijającymi się nowotworami.
Ostropest plamisty nazywany jest również mleczny ostem. Łatwo go rozpoznać po charakterystycznych liściach pokrytych białymi plamami. Legendy głoszą, że plamy te powstały z kropel mleka Maryi, które opadły na roślinę w czasie karmienia małego Jezusa.
Lecznicze właściwości ostropestu zostały odkryte już w czasach starożytnych. Wzmianki na jego temat pojawiają się już w pracach greckiego botanika Teofrasta z Eresos. Również inni starożytni badacze wskazywali na szereg korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowaniu ostropestu. Szeroki opis działania ostropestu spotkamy także w zapiskach Hildegardy z Bingen, znanej uzdrowicielki.
Uwagę współczesnych naukowców ostropest kieruje zwłaszcza na imponującą zawartość sylimaryny. Dziś wiemy, że cenne właściwości preparaty z ostropestu zawdzięczają właśnie temu związkowi.
Składniki: zimnotłoczony olej z nasion ostropestu.
Kraj pochodzenia: UKRAINA.
Najlepiej przechowywać go w lodówce (ze wzgl. na niską temperaturę może zgęstnieć - nie wpływa to na jego właściwości).
Na dnie butelki może pojawić się osad, przed użyciem oleju sugerujemy wstrząsnąć butelką.
Olej nie jest polecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci poniżej 12 roku życia.
Dawkowanie: dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: 1-2 łyżeczki dziennie na czczo.