Infolinia: 889 133 333
Lubczyk suszony możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dorzucenie go do zup i sosów skutecznie wzmocni ich aromat. Bez przeszkód można dodawać go do domowego masła ziołowego z czosnkową nutą. Warto również wiedzieć, że lubczyk doskonale podkreśla smak pasztetów, past warzywnych oraz pulpetów (nawet tych wegańskich). Ponadto, warto dodać go do domowych nalewek, a nawet herbaty rozgrzewającej.

Roślina znalazła również zastosowanie we współczesnym przemyśle farmaceutycznym. Liście lubczyku znajdziemy w składzie licznych suplementów diety, które mają na celu poprawę naszego samopoczucia w ciągu dnia. Nie bez znaczenia są również właściwości pielęgnacyjne lubczyku. Zioło to możemy znaleźć w licznych produktach (w tym w szamponach i odżywkach), dzięki którym możliwe staje się poprawienie kondycji naszych włosów. Dodatkowo, lubczyk jest częstym składnikiem perfum przeznaczonych dla kobiet i mężczyzn.

Zastosowanie w kuchni:
• Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi.
• Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.
• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.
• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.

Lubczyk, już do wieków jest wykorzystywany w najrozmaitszych dziedzinach życia. Używany jest przede wszystkim w kulinariach, ziołolecznictwie i kosmetyce.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów