Czosnek granulowany - doskonale podkreśla smak dań mięsnych i rybnych, jest stosowany w kuchniach całego świata.
Czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.
Czosnek zwiększa odporność organizmu oraz wspomaga trawienie.
Czosnek jest dobrze nam znaną przyprawą, która od wielu pokoleń stosowana jest w kuchniach całego świata. I chociaż większości z nas roślina ta kojarzy się z charakterystycznym zapachem oraz doskonałym smakiem, w istocie okazuje się, iż czosnek ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż niezwykłe doznania kulinarne. Jego stosowanie może przyczynić się do zwiększenia odporności naszego organizmu, a nawet wspomagać proces trawienia. W pradawnych czasach wierzono również, że przyprawa ta jest w stanie odczyniać złe uroki i przeganiać upiory.
Czosnek należy do rodziny amarylkowatych. Na świecie występuje około 700 jego gatunków. Chociaż w dzisiejszych czasach przyprawa ta łatwo dostępna jest na terenie całego świata, swoje początki znajduje w Azji. Pierwsze uprawy niniejszej rośliny miały miejsce prawdopodobnie w Chinach lub na Syberii. W naturalnych warunkach czosnek występuje na terenie półkuli północnej, ze szczególnym uwzględnieniem strefy umiarkowanej. Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, niniejsza roślina skrywa w sobie całe mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nim nie tylko cenne związki flawonoidowe, ale również aminokwasy i związki śluzowe. Warto również wiedzieć, iż regularne spożywanie czosnku jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę A, sporą dawkę witaminy C oraz niektóre witaminy z grupy B. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również sole mineralne, obecne w składzie niniejszej przyprawy. Okazuje się, że czosnek zawiera w sobie zarówno magnez, wapń, jak i potas. Dzięki wymienionym wyżej składnikom, czosnek bez wątpienia może nazywany być bombą witaminową. Niemniej jednak, jego najcenniejszym elementem są olejki eteryczne, odpowiedzialne za stworzenie charakterystycznego zapachu.
Czosnek granulowany otrzymywany jest najczęściej z suszonych, a następnie proszkowanych ząbków czosnku. Charakteryzuje się on kremową barwą, sypką strukturą i intensywnym zapachem. Bez przeszkód możemy stosować go w kuchni, zarówno podczas przygotowywania dań mięsnych, jak sałatek pełnych warzyw.
Czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.
Czosnek zwiększa odporność organizmu oraz wspomaga trawienie.
Czosnek jest dobrze nam znaną przyprawą, która od wielu pokoleń stosowana jest w kuchniach całego świata. I chociaż większości z nas roślina ta kojarzy się z charakterystycznym zapachem oraz doskonałym smakiem, w istocie okazuje się, iż czosnek ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż niezwykłe doznania kulinarne. Jego stosowanie może przyczynić się do zwiększenia odporności naszego organizmu, a nawet wspomagać proces trawienia. W pradawnych czasach wierzono również, że przyprawa ta jest w stanie odczyniać złe uroki i przeganiać upiory.
Czosnek należy do rodziny amarylkowatych. Na świecie występuje około 700 jego gatunków. Chociaż w dzisiejszych czasach przyprawa ta łatwo dostępna jest na terenie całego świata, swoje początki znajduje w Azji. Pierwsze uprawy niniejszej rośliny miały miejsce prawdopodobnie w Chinach lub na Syberii. W naturalnych warunkach czosnek występuje na terenie półkuli północnej, ze szczególnym uwzględnieniem strefy umiarkowanej. Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, niniejsza roślina skrywa w sobie całe mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nim nie tylko cenne związki flawonoidowe, ale również aminokwasy i związki śluzowe. Warto również wiedzieć, iż regularne spożywanie czosnku jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę A, sporą dawkę witaminy C oraz niektóre witaminy z grupy B. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również sole mineralne, obecne w składzie niniejszej przyprawy. Okazuje się, że czosnek zawiera w sobie zarówno magnez, wapń, jak i potas. Dzięki wymienionym wyżej składnikom, czosnek bez wątpienia może nazywany być bombą witaminową. Niemniej jednak, jego najcenniejszym elementem są olejki eteryczne, odpowiedzialne za stworzenie charakterystycznego zapachu.
Czosnek granulowany otrzymywany jest najczęściej z suszonych, a następnie proszkowanych ząbków czosnku. Charakteryzuje się on kremową barwą, sypką strukturą i intensywnym zapachem. Bez przeszkód możemy stosować go w kuchni, zarówno podczas przygotowywania dań mięsnych, jak sałatek pełnych warzyw.