Pektyna do dżemów 30g - naturalny produkt do zagęszczania dżemów i robienia galaretek.
Pektyna to mieszanina poli- i oligosacharydów, z których zbudowana jest ściana komórkowa wielu roślin. Dla organizmu człowieka stanowi frakcje rozpuszczalnego włókna pokarmowego - błonnika.
Pektyny posiadają właściwość tworzenia żeli oraz galaretek, kiedy występują w środowisku kwaśnym, co ma zastosowanie w trakcie przygotowywania konfitur.
Pektyna ma zastosowanie podczas robienia domowych przetworów i konfitur. Zastępuje cukre żelujące i nadaje konfiturom spójności i żelowatej struktury.
Nie zawiera sztucznych środków konserwujących.
Przyjmuje się, że aby przetwory stabilnie zachowały smak, a owoce nie stwardniały, należy zastosować mniej więcej 8g pektyny na 500g użytych owoców.
W ostatnich latach pektyna jako środek zagęszczający przetwory owocowe stała się bardzo popularna i z roku na rok zyskuje kolejnych zwolenników.
Zamiast cukru można zastosować Ksylitol, erytrytol czyli naturalne słodziki o niższym indeksie glikemicznym.
Sposób przygotwania dżemu:
1. Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru. Do przygotowywanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.
2. Zawartość opakowania (30g pektyny) wymieszać z jedną szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców. Mieszając gotować 3-5 min.
3. Wsypać pozostałą ilość cukru. Nie przerywać gotowania. Gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Wymieszać.
4. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
Przestrzeganie receptury zapewnia najlepsze rezultaty i smaczne naturalnie żelowane produkty
Zastępująć w przepisie owoce sokiem z nich, uzyskasz pyszną galaretkę zestaloną naturalnym zagęszczaczem jakim jest właśnie pektyna owocowa.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Pektyna - skład:
pektyna amidowana 100%
Zawartość:
30g
Producent:
C&G Sp. Z o.o. Jasło
Pektyna to mieszanina poli- i oligosacharydów, z których zbudowana jest ściana komórkowa wielu roślin. Dla organizmu człowieka stanowi frakcje rozpuszczalnego włókna pokarmowego - błonnika.
Pektyny posiadają właściwość tworzenia żeli oraz galaretek, kiedy występują w środowisku kwaśnym, co ma zastosowanie w trakcie przygotowywania konfitur.
Pektyna ma zastosowanie podczas robienia domowych przetworów i konfitur. Zastępuje cukre żelujące i nadaje konfiturom spójności i żelowatej struktury.
Nie zawiera sztucznych środków konserwujących.
Przyjmuje się, że aby przetwory stabilnie zachowały smak, a owoce nie stwardniały, należy zastosować mniej więcej 8g pektyny na 500g użytych owoców.
W ostatnich latach pektyna jako środek zagęszczający przetwory owocowe stała się bardzo popularna i z roku na rok zyskuje kolejnych zwolenników.
Zamiast cukru można zastosować Ksylitol, erytrytol czyli naturalne słodziki o niższym indeksie glikemicznym.
Sposób przygotwania dżemu:
1. Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru. Do przygotowywanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.
2. Zawartość opakowania (30g pektyny) wymieszać z jedną szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców. Mieszając gotować 3-5 min.
3. Wsypać pozostałą ilość cukru. Nie przerywać gotowania. Gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Wymieszać.
4. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
Przestrzeganie receptury zapewnia najlepsze rezultaty i smaczne naturalnie żelowane produkty
Zastępująć w przepisie owoce sokiem z nich, uzyskasz pyszną galaretkę zestaloną naturalnym zagęszczaczem jakim jest właśnie pektyna owocowa.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Pektyna - skład:
pektyna amidowana 100%
Zawartość:
30g
Producent:
C&G Sp. Z o.o. Jasło