Żurawina liofilizowana - słodko - kwaśne owoce bez dodatku cukru, bogate w witaminę C, i witaminy z grupy B. Połówki żurawiny produkowane są w 100% z owoców. Są źródłem błonnika pokarmowego a także potasu i magnezu. Związki o potencjale antyoksydacyjnym zawarte w żurawinie to flawonoidy i antocyjany. Owoce poddane procesowi liofilizacji nie zawierają cukru dodanego, jedynie ten występujący naturalnie w owocach.
Liofilizacja jest najlepszym sposobem na zachowanie wartości odżywczej produktów.
Liofilizacja jest procesem suszenia produktów poprzez zamrożenie i odparowanie wody. Dzięki temu procesowi owoce i warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, kolor a także smak. Proces liofilizacji ma wiele zalet i zdecydowanie przeważa nad suszeniem. Jednym z pozytywnych aspektów żywności liofilizowanej jest możliwość długiego przechowywania bez utraty wartości odżywczych. Proces ten uniemożliwia rozwój bakterii w związku z czym stosowanie konserwantów i innych dodatków nie jest potrzebne.
Liofilizacja jest najlepszym sposobem na zachowanie wartości odżywczej produktów.
Liofilizacja jest procesem suszenia produktów poprzez zamrożenie i odparowanie wody. Dzięki temu procesowi owoce i warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, kolor a także smak. Proces liofilizacji ma wiele zalet i zdecydowanie przeważa nad suszeniem. Jednym z pozytywnych aspektów żywności liofilizowanej jest możliwość długiego przechowywania bez utraty wartości odżywczych. Proces ten uniemożliwia rozwój bakterii w związku z czym stosowanie konserwantów i innych dodatków nie jest potrzebne.