Orzechy pecan są zaliczane do jednych z najbardziej szlachetnych gatunków orzechów. Wyglądem, smakiem i aromatem przypominają orzechy włoskie. Pecan naturalnie występuje w USA oraz w Meksyku. Do Europy trafił w XVI wieku, jednak ze względu na niską odporność na mróz jest tu rzadziej spotykany.
W 100 gramach orzechów pekan znajduje się aż 720 kalorii. Należą do jednych z najbardziej kalorycznych orzechów, dlatego też najlepiej spożywać je w wersji naturalnej, bez zbędnych dodatków w postaci soli, cukru i tłuszczu wykorzystywanego do smażenia. Z uwagi na obecność wielu cennych składników mineralnych (tj. mangan, miedź, magnez) warto wdrożyć je do codziennej diety, zachowując przy tym umiar. Kilka sztuk tych orzechów wzbogaci smak sałatki owocowej lub warzywnej, będzie wyśmienitym dodatkiem do lodów i z pewnością doda energii na cały dzień. Orzechy pekan dostarczają wielu witamin z grupy B i NNKT. Orzechy pekan, na tle innych orzechów, wyróżnia znacznie większa ilość antyoksydantów.
KRAJ POCHODZENIA: USA / Meksyk
W 100 gramach orzechów pekan znajduje się aż 720 kalorii. Należą do jednych z najbardziej kalorycznych orzechów, dlatego też najlepiej spożywać je w wersji naturalnej, bez zbędnych dodatków w postaci soli, cukru i tłuszczu wykorzystywanego do smażenia. Z uwagi na obecność wielu cennych składników mineralnych (tj. mangan, miedź, magnez) warto wdrożyć je do codziennej diety, zachowując przy tym umiar. Kilka sztuk tych orzechów wzbogaci smak sałatki owocowej lub warzywnej, będzie wyśmienitym dodatkiem do lodów i z pewnością doda energii na cały dzień. Orzechy pekan dostarczają wielu witamin z grupy B i NNKT. Orzechy pekan, na tle innych orzechów, wyróżnia znacznie większa ilość antyoksydantów.
KRAJ POCHODZENIA: USA / Meksyk