Orzeszki pinii to jadalne nasiona wydobywane z kulistych szyszek iglastej sosny. Ich wartość odżywcza i smakowa znana była, już w czasach antycznych, mieszkańcom krain śródziemnomorskich.
Orzeszki pinii inaczej nazywanie PINIOLE.
Piniole najlepiej spożywać w formie przekąski, na surowo, bez zbędnych i kalorycznych dodatków. Z uwagi na charakterystyczny aromat znalazły również zastosowanie w kuchni. Będą doskonałym uzupełnieniem wielu słodkich i wytrwanych potraw. Aby smak i zapach pinioli był jeszcze bardziej intensywny, wystarczy podgrzać je na patelni lub w piekarniku. Z powodzeniem możesz dodać orzeszki pini do słodkich wypieków, czy śniadaniowej granoli. Idealnie komponują się z mięsnymi sosami i rybami. Orzeszki piniowe to także nieodłączny składnik tradycyjnego, włoskiego pesto. Produkuje się z nich również olej i miód. Poniżej znajdziesz sprawdzone i ciekawe przepisy z wykorzystaniem pinioli. Idealne do dekoracji, nadają daniom charakteru i elegancji.
Orzeszki pinii inaczej nazywanie PINIOLE.
Piniole najlepiej spożywać w formie przekąski, na surowo, bez zbędnych i kalorycznych dodatków. Z uwagi na charakterystyczny aromat znalazły również zastosowanie w kuchni. Będą doskonałym uzupełnieniem wielu słodkich i wytrwanych potraw. Aby smak i zapach pinioli był jeszcze bardziej intensywny, wystarczy podgrzać je na patelni lub w piekarniku. Z powodzeniem możesz dodać orzeszki pini do słodkich wypieków, czy śniadaniowej granoli. Idealnie komponują się z mięsnymi sosami i rybami. Orzeszki piniowe to także nieodłączny składnik tradycyjnego, włoskiego pesto. Produkuje się z nich również olej i miód. Poniżej znajdziesz sprawdzone i ciekawe przepisy z wykorzystaniem pinioli. Idealne do dekoracji, nadają daniom charakteru i elegancji.