Infolinia: 889 133 333
Mąka żytnia typ 720 jest idealna do wypieku chleba żytniego oraz mieszanego. W okresie Wielkanocy użyjesz jej do zakwasu na żur.
Oprócz pieczywa mąka żytnia typ 720 nadaje się do wyrobu makaronu oraz ciast i ciasteczek.

Mąka żytnia TO TA to zdrowsza alternatywa mąk pszenicznych.  Poza wykorzystaniem jej do chleba żytnieko, dodać ją można także do pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy oraz do makaronu. Zawiera niemal wszystkie cenne pierwiastki, konieczne do właściwego funkcjonowania. Bogata w wapń, białko, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód, mangan oraz cenne witaminy z grupy B, D i K. Polecana przyszłym matkom ze względu na zawartość kwasu foliowego, który wspomaga rozwój układu nerwowego u noworodków. Wyróżnia się ciemniejszym kolorem i wyraźnie wyczuwalnymi drobinami.
Upieczony z tej mąki piernik zaskoczy gości niezwykłym aromatem.
TYP 720 wymieszany z goździkami, kardamonem i innymi składnikami stanie się idealną alternatywą wobec gotowych przypraw korzennych. Mąka żytnia nadaje się także do przygotowania chlebka skandynawskiego oraz razowych gofrów - dania uwielbianego przez łasuchów, którzy chcą pozostać fit.

Wartości odżywcze: Wartość odżywcza w 100 g produktu / *% w 100 g /
Wartość energetyczna1370 kJ / 16 % /
Wartość energetyczna327 kcal / 16 % /
Tłuszcz, w tym:1,7 g / 2 % /
- Kwasy tłuszczowe nasycone0,4 g / 2 % /
Węglowodany, w tym:77 g / 30 % /
- Cukry2,5 g / 3 % /
Błonnik pokarmowy6,4 g / - /
Białko5,9 g / 12 % /
Sól<0,01 g / 0 % /
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów