Infolinia: 889 133 333
Ryż jaśminowy to gatunek ryżu długoziarnistego, który hodowany jest przede wszystkim w Tajlandii i wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Jedną z jego charakterystycznych cech jest lekko wyczuwalny, słodkawy zapach przypominający jaśmin - to stąd wzięła się jego nazwa. Ma także specyficzny, bardzo delikatnie słodki smak, określany niekiedy jako miodowy. Nie oznacza to jednak, że jest stosowany tylko do deserów - równie często podaje się go na słono.

Przy gotowaniu ryżu jaśminowego ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną porcję ryżu powinno przypadać półtorej porcji wody. Ryż gotujemy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki. Następnie wyłączamy ogień, czekamy około 5 minut i ryż jest gotowy do spożycia. Ten proces obróbki sprawi, że ziarna będą sypie, miękkie i aromatyczne.

Do deserów i dań na słodko takich jak ryż z jabłkami lub truskawkami, ryż można ugotować na mleku lub napoju roślinnym.

Ryż jaśminowy posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzi się zarówno jako składnik dań wytrawnych jak i słodkich. Wykorzystasz go do przygotowania wartościowego śniadania, obiadu i kolacji. W kuchni azjatyckiej ryż jaśminowy służy do przyrządzania potraw z warzyw, drobiu, owoców morza oraz ryb. Wypróbuj poniższe przepisy z ryżem jaśminowym i ciesz się niebywałą delikatnością jego ziaren.



Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

KRAJ POCHODZENIA: WIETNAM

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów