Ryż jaśminowy to gatunek ryżu długoziarnistego, który hodowany jest przede wszystkim w Tajlandii i wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Jedną z jego charakterystycznych cech jest lekko wyczuwalny, słodkawy zapach przypominający jaśmin - to stąd wzięła się jego nazwa. Ma także specyficzny, bardzo delikatnie słodki smak, określany niekiedy jako miodowy. Nie oznacza to jednak, że jest stosowany tylko do deserów - równie często podaje się go na słono.
Przy gotowaniu ryżu jaśminowego ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną porcję ryżu powinno przypadać półtorej porcji wody. Ryż gotujemy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki. Następnie wyłączamy ogień, czekamy około 5 minut i ryż jest gotowy do spożycia. Ten proces obróbki sprawi, że ziarna będą sypie, miękkie i aromatyczne.
Do deserów i dań na słodko takich jak ryż z jabłkami lub truskawkami, ryż można ugotować na mleku lub napoju roślinnym.
Ryż jaśminowy posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzi się zarówno jako składnik dań wytrawnych jak i słodkich. Wykorzystasz go do przygotowania wartościowego śniadania, obiadu i kolacji. W kuchni azjatyckiej ryż jaśminowy służy do przyrządzania potraw z warzyw, drobiu, owoców morza oraz ryb. Wypróbuj poniższe przepisy z ryżem jaśminowym i ciesz się niebywałą delikatnością jego ziaren.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIA: WIETNAM
Przy gotowaniu ryżu jaśminowego ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną porcję ryżu powinno przypadać półtorej porcji wody. Ryż gotujemy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki. Następnie wyłączamy ogień, czekamy około 5 minut i ryż jest gotowy do spożycia. Ten proces obróbki sprawi, że ziarna będą sypie, miękkie i aromatyczne.
Do deserów i dań na słodko takich jak ryż z jabłkami lub truskawkami, ryż można ugotować na mleku lub napoju roślinnym.
Ryż jaśminowy posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzi się zarówno jako składnik dań wytrawnych jak i słodkich. Wykorzystasz go do przygotowania wartościowego śniadania, obiadu i kolacji. W kuchni azjatyckiej ryż jaśminowy służy do przyrządzania potraw z warzyw, drobiu, owoców morza oraz ryb. Wypróbuj poniższe przepisy z ryżem jaśminowym i ciesz się niebywałą delikatnością jego ziaren.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIA: WIETNAM