Maltitol 1000g
Maltitol w kuchni z powodzeniem może zastępować biały cukier. Świetnie nadaje się do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, do deserów, a także wszelkiego rodzaju wypieków i przygotowywania przetworów owocowych. Jest odporny na działanie wysokich temperatur, dobrze się rozpuszcza w płynach.
100 gram maltitolu zawiera około 240 kcal. Dla porównania - 100g białego cukru posiada 386 kcal. Maltitol wykazuje dużo niższą zawartość kalorii w porównaniu do cukru białego. Dlatego też, maltitol polecany jest osobom z nadwagą lub tym, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Maltitol zaliczany jest do grupy węglowodanów (polioli) o wolniejszej wchłanialności oraz procesie metabolicznym w znacznym stopniu niezależnym od insuliny. Dzięki temu, stosowanie maltitolu nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy, insulinoodporością lub zaburzeniami tolerancji glukozy. Ze względu na swoją niską kaloryczność (mniejszą od sacharozy), stanowi idealny zamiennik dla tradycyjnego cukru w przypadku diabetyków oraz osób, które znajdują się na diecie o ograniczonej ilości węglowodanów i cukrów.
Skład: Maltitol
Maltitol w kuchni z powodzeniem może zastępować biały cukier. Świetnie nadaje się do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, do deserów, a także wszelkiego rodzaju wypieków i przygotowywania przetworów owocowych. Jest odporny na działanie wysokich temperatur, dobrze się rozpuszcza w płynach.
100 gram maltitolu zawiera około 240 kcal. Dla porównania - 100g białego cukru posiada 386 kcal. Maltitol wykazuje dużo niższą zawartość kalorii w porównaniu do cukru białego. Dlatego też, maltitol polecany jest osobom z nadwagą lub tym, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Maltitol zaliczany jest do grupy węglowodanów (polioli) o wolniejszej wchłanialności oraz procesie metabolicznym w znacznym stopniu niezależnym od insuliny. Dzięki temu, stosowanie maltitolu nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy, insulinoodporością lub zaburzeniami tolerancji glukozy. Ze względu na swoją niską kaloryczność (mniejszą od sacharozy), stanowi idealny zamiennik dla tradycyjnego cukru w przypadku diabetyków oraz osób, które znajdują się na diecie o ograniczonej ilości węglowodanów i cukrów.
Skład: Maltitol