Produkty powiązane
Nasiona chia 500gNasiona szałwii hiszpańskiej, choć wyglądają niepozornie, są skarbinicą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Doceniane zwłaszcza przez osoby odchudzające się z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Ich neutralny smak pozwala tworzyć oryginalne desery i koktajle. Świetnie komponują się z mlekiem roślinnym i owocami.
Oprócz wysokiej zawartości cennych dla zdrowia kwasów omega-3, nasiona chia to także skarbnica białka (16-26%) oraz węglowodanów (37-42%), w tym błonnika pokarmowego. Zawartość białka jest większa, niż w przypadku tak popularnych produktów zbozowych jak kukurydza, pszenica, czy ryż. Wszystko zależy jednak od obszaru, na którym uprawiana jest szałwia hiszpańska. Na terenach uprawnych położonych wysoko nad poziomem moża, w niskich temperaturach, obserwuje się, że zawartość białka w nasionach chia jest mniejsza. Nasiona chia to także źródło błonnika pokarmowego, który wywołuje uczucie sytości, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawienego.
W nasionach chia jest go zdecydowanie więcej niż w suszonych owocach, czy ziarnach zbóż. Nasiona szałwii hiszpańskiej wykazują również działanie przeciwutleniające, dzięki obecności takich składników jak kwas kawowy, chlorogenowy, kwercytyna i kemferol. Działanie antyoksydacyjne nasion chia jest porównywalne w badaniach naukowych do właściwości kawy i herbaty. Co więcej, te niepozorne ziarenka dostarczają wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych (głównie fosforu i wapnia). Są również źródłem żelaza i jest go o wiele więcej, niż w pszenicy i szpinaku.
Nie powinno się spożywać więcej niż dwie łyżki nasion chia dziennie. Pod wpływem wody lub innego płynu zwiększają one objętość nawet dwunastokrotnie. Zbyt duża ich ilość może utrudniać przyswajanie innych wartościowych składników odżywczych z pożywnienia. Również dopuszczalna ilość tych nasion w produktach spożywczych oferowanych na sklepowych półkach w Unii Europejskiej nie powinna przekraczać 10%.
Jak jeść nasiona chia? W badaniach naukowych podkreśla się, że spożywanie nasiona chiaw zmielonej postaci lub w formie oleju zwiększa przyswajalność znajdujących się z nich lipidów.Jak inaczej przygotować nasiona chia? Można wcześniej namoczyć całe ziarna lub dodać je bezpośrednio do chleba, ciasta, czy też owsianki. Co jeszcze można zrobić z nasion chia? Świetnie komponują się z różnego rodzaju koktajlami i smoothie. Zalewając je mlekiem roślinnym lub sokiem i dodając ulubione owoce, uzyskamy niskokaloryczny fit deser.
Oprócz wysokiej zawartości cennych dla zdrowia kwasów omega-3, nasiona chia to także skarbnica białka (16-26%) oraz węglowodanów (37-42%), w tym błonnika pokarmowego. Zawartość białka jest większa, niż w przypadku tak popularnych produktów zbozowych jak kukurydza, pszenica, czy ryż. Wszystko zależy jednak od obszaru, na którym uprawiana jest szałwia hiszpańska. Na terenach uprawnych położonych wysoko nad poziomem moża, w niskich temperaturach, obserwuje się, że zawartość białka w nasionach chia jest mniejsza. Nasiona chia to także źródło błonnika pokarmowego, który wywołuje uczucie sytości, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawienego.
W nasionach chia jest go zdecydowanie więcej niż w suszonych owocach, czy ziarnach zbóż. Nasiona szałwii hiszpańskiej wykazują również działanie przeciwutleniające, dzięki obecności takich składników jak kwas kawowy, chlorogenowy, kwercytyna i kemferol. Działanie antyoksydacyjne nasion chia jest porównywalne w badaniach naukowych do właściwości kawy i herbaty. Co więcej, te niepozorne ziarenka dostarczają wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych (głównie fosforu i wapnia). Są również źródłem żelaza i jest go o wiele więcej, niż w pszenicy i szpinaku.
Nie powinno się spożywać więcej niż dwie łyżki nasion chia dziennie. Pod wpływem wody lub innego płynu zwiększają one objętość nawet dwunastokrotnie. Zbyt duża ich ilość może utrudniać przyswajanie innych wartościowych składników odżywczych z pożywnienia. Również dopuszczalna ilość tych nasion w produktach spożywczych oferowanych na sklepowych półkach w Unii Europejskiej nie powinna przekraczać 10%.
Jak jeść nasiona chia? W badaniach naukowych podkreśla się, że spożywanie nasiona chiaw zmielonej postaci lub w formie oleju zwiększa przyswajalność znajdujących się z nich lipidów.Jak inaczej przygotować nasiona chia? Można wcześniej namoczyć całe ziarna lub dodać je bezpośrednio do chleba, ciasta, czy też owsianki. Co jeszcze można zrobić z nasion chia? Świetnie komponują się z różnego rodzaju koktajlami i smoothie. Zalewając je mlekiem roślinnym lub sokiem i dodając ulubione owoce, uzyskamy niskokaloryczny fit deser.