Infolinia: 889 133 333
Mastiha z Chios to wyjątkowy, znany od starożytności produkt o wielu korzystnych właściwościach i szerokim zastosowaniu. Obecnie jest stosowany w farmacji, perfumach, kosmetykach, napojach, pieczywie, słodyczach, a także w kuchni. Mastiha to naturalna żywica drzewa mastyksowego (Pistacia lentiscus var. Chia), które rośnie tylko na egejskiej wyspie Chios w Grecji.

Badania naukowe pokazują, że mastyks ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i lecznicze. Ma także korzystny wpływ na higienę ciała i pielęgnację skóry. Mastiha jest bardzo skuteczna na Helicobacter pylori, używana jest skutecznie przy refluksie, zgadze, wrzodach, chorobie Leśniowskiego-Crohna i wielu innych.
Pomaga również utrzymać właściwy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także wykazuje korzystne działanie na układ żołądkowo-jelitowy

  • Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
  • Składniki: 100% żywica z drzewa mastyksowego z wyspy Chios
  • Producent: Mastiha Shop

Sposób użycia
Żywica z drzewa Pistacia Lentiscus charakteryzuje się wysoką twardością i kruchością łez, które różnią się rozmiarem, formą i kształtem. Jest to w pełni naturalny produkt, myty wodą i suszony na słońcu.

Instrukcje dotyczące żucia mastyksu
Na początku może to wymagać pewnej nauki, ale z czasem staniesz się doświadczonym użytkownikiem.

Jak żuć mastyks:
  • Napij się czystej wody przed rozpoczęciem żucia (zalecane żucie na czczo, przy naturalnym Ph żołądka).
  • Wybierz twardy kawałek (lub kilka mniejszych) i żuj między przednimi zębami, aż powstanie masa.
  • Następnie żuj jak klasyczną gumę do żucia.
  • Możesz również ssać kroplę mastyksu jak cukierek, aż zmięknie i stanie się gotowa do żucia.
  • Mastiha w formie skoncentrowanego destylatu, sugeruje się użycie 5 kropli na szklankę wody
Czas żucia:
Żuj mastyks przez co najmniej 15-20 minut. Możesz jednak żuć znacznie dłużej, według własnych preferencji.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów