Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 50mg-75mg guarany. Należy również pamiętać, aby stosować ją w godzinach przedpołudniowych, w przeciwnym razie możemy odczuwać problemy z zasypianiem. Niniejszy składnik możemy dodawać zarówno do koktajli owocowych, jak i pełnych witamin sorbetów lodowych. Na terenie Ameryki Środkowej i Południowej, guarana wykorzystywana jest do produkcji lokalnego piwa, a nawet pieczenia chleba. Warto również wiedzieć, iż nasiona guarany stosowane są także w przemyśle kosmetycznym. Znajdziemy je między innymi w balsamach nawilżających, które mają za zadanie wspomaganie walki z problemem cellulitu.
Guarana działa 6-7 godzin. Świetna jako napój przed treningiem. Należy ją przygotować i wypić na pół godziny przed treningiem.
Guaranę można wymieszać z kawą rozpuszczalną, co zwiększy efekt jej działania.
Dla osób, które nie mogą przekonać się do specyficznego smaku guarany, pomocne może okazać się mieszanie guarany z kawą, jogurtem, musli lub kefirem.
Guarana słabo rozpuszcza się w wodzie, dlatego należy ją długo mieszać.
Składniki: ziarna guarany
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
1773 kJ/420 kcal | 21% |
Tłuszcz | 0,7 g | 1% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
<0,5 g | <2% |
Węglowodany | 77 g | 30% |
W tym | ||
Cukry | 3 g | 3% |
Błonnik | 25 g | - |
Białko | 14 g | 28% |
Sól | 0,01 g | <1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.