Liść tymianku to wspaniała przyprawa, która wyróżnia się ostrym, ciepłym i lekko pikantnym aromatem i smakiem. Takie nuty dodają wyrazistości każdej potrawie i rozpieszczają podniebienie. Nadaje potrawom wyrazisty smak i aromat. Tymianek mielony możesz dodać do różnego rodzaju mięs. Kompunuje się idealnie zarówno z wieprzowiną, wołowiną, jak i drobiem. Sprawdzi się jako dodatek do mielonych kotletów, ryby, wzbogaci smak zup np. rosołu. Możesz użyć go do przyrządzania pizzy, bigosu, dobrze smakuje w towarzystwie różnego rodzaju serów oraz potraw z roślin strączkowych. Macierzankę wykorzystuje się także do picia. Można przygotować z niej syrop, dodać do wina lub nalewki.
Napar z tymianku stosowany jest do domowych inhalacji oraz płukanek do włosów.
Napar z tymianku stosowany jest do domowych inhalacji oraz płukanek do włosów.