Mięta polej jest jedną z tradycyjnych roślin, z której sporządza się rozluźniający napar o przyjemnym aromacie. Znacznie różni się od popularnej mięty pieprzowej w smaku i wyglądzie liści. Znana jest od czasów starożytnych ze swojego przyjemnego zapachu i niebieskich kwiatów: Pluton, bóg świata podziemnego (Ades), zakochał się w nimfie Menthe. To spowodowało ogromną zazdrość jego żony, Persefony. Ta zamieniła nimfę w roślinę. Pluton nie posiadał mocy, która przywróciłaby dawną postać Menthy. Postanowił obdarować ją pięknym i świeżym zapachem ulatniającym się z jej liści.
W ten sposób powstała mięta.
Zastosowanie: Mięta polej jest rośliną aromatyczną, leczniczą i przyprawową Jest orzeźwiająca i działa napotnie Łagodzi kaszel i działa kojąco na skurcze mięśni Stosowana jest przeciwko grypie, w dolegliwościach żołądkowych i zaburzeniach trawienia Ma właściwości wykrztuśne, przeciwdrgawkowe, przeciwbiegunkowe Przeciwdziała astmie i artretyzmowi Przeciwdziała zawrotom głowy, migrenie, mdłościom i wymiotom na tle nerwowym Zabroniona przy leczeniu homeopatycznym.
Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią
Składniki: Mięta polej* (mentha pulegium)
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego,
Rolnictwo UE Greco
W ten sposób powstała mięta.
Zastosowanie: Mięta polej jest rośliną aromatyczną, leczniczą i przyprawową Jest orzeźwiająca i działa napotnie Łagodzi kaszel i działa kojąco na skurcze mięśni Stosowana jest przeciwko grypie, w dolegliwościach żołądkowych i zaburzeniach trawienia Ma właściwości wykrztuśne, przeciwdrgawkowe, przeciwbiegunkowe Przeciwdziała astmie i artretyzmowi Przeciwdziała zawrotom głowy, migrenie, mdłościom i wymiotom na tle nerwowym Zabroniona przy leczeniu homeopatycznym.
Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią
Składniki: Mięta polej* (mentha pulegium)
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego,
Rolnictwo UE Greco