Infolinia: 889 133 333
Oregano greckie dla gastronomii

Oregano wyróżnia się wyraźnym, pikantnym smakiem oraz intensywnym aromatem, który odróżnia je od innych odmian. Jest cenione za swoje właściwości lecznicze i stanowi podstawową przyprawę w kuchni śródziemnomorskiej. Jest używane w niemal wszystkich tradycyjnych greckich potrawach, dodając im charakterystycznego smaku i aromatu.

Nazwa „oregano” pochodzi z greckich słów „oros” (góra) i „ganos” (radość, blask), co w tłumaczeniu oznacza „radość góry”. Roślina ta była używana już w starożytności, a według wierzeń starożytnych Greków, bogini Afrodyta stworzyła jej słodki i pikantny zapach jako symbol szczęścia. Oregano jest nie tylko rośliną aromatyczną i miododajną, ale także ważnym składnikiem kuchni greckiej.

Odmiana Hirtum, czyli dzikie górskie oregano, rośnie naturalnie w górzystych regionach Grecji. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i silnym aromatem dzięki wysokiej zawartości olejku oreganowego, który zawiera karwakrol – substancję o właściwościach antyseptycznych.

Zastosowanie:
  • Posiada silne właściwości antyoksydacyjne, korzystnie wpływając na układ trawienny i oddechowy.
  • Wykazuje działanie przeciwdrgawkowe, żółciopędne, wykrztuśne, stymulujące i tonizujące.
  • Skutecznie zwalcza pasożyty jelitowe, bakterie oraz grzyby.
  • Może pobudzać krwawienie miesiączkowe i wspomagać profilaktykę oraz leczenie prostaty.
  • Wzmacnia system nerwowy, działa uspokajająco, poprawia ogólne samopoczucie, zwiększa siły witalne, energię oraz apetyt.

Uwaga: Należy unikać spożywania oregano górskiego przez kobiety w ciąży.
Przy przygotowywaniu naparu z oregano hirtum, zaleca się używanie małych ilości, gdyż jest bardzo mocne i może powodować skurcze.

Składniki: Oregano greckie

Przechowywanie: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby zachować świeżość i moc aromatu.
Unikać wilgoci i światła, które mogą wpłynąć na jakość ziół.


Producent: Tofillo

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów