Zastosowanie kolendry
Kolendra mielona jest uniwersalną przyprawą, której nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. To także bardzo popularny składnik gotowych mieszanek przyprawowych np. indyjskiego curry. Doskonale komponuje się z potrawami z ryb, mięsa i owocami morza. Możesz dodać ją także do zupy, sosu i sałatki. Owoce kolendry stosowane są do produkcji preparatów leczniczych na niestrawność i reumatyzm. Natomiast olejek z kolendry pozwala wyeliminować gorzki smak. Stosuje się go jako środek zapachowy w różnego rodzaju produktach spożywczych, stanowi składnik alkoholi, tytoniu i niektórych słodyczy.
• kolendra, w postaci suszonych owoców jest składnikiem curry
• owoce kolendry nadają się do potraw słodkich i słonych – jako dodatek do mięs oraz marynat i kiszonek
Kolendra jest dodawana do dań z fasoli i grochu, a także do ciast, kompotów i likierów
• świeże liście kolendry dodawane są do sosów, zup, sałatek i dań kuchni meksykańskiej