Infolinia: 889 133 333
W kuchni bazylia znakomicie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi, jak i warzywami. Bazylię dodaje się do farszów, pasztetów, kiełbas, wołowiny, baraniny i wątróbki. Mielone liście bazylii nadają potrawom chłodząco - orzeźwiający smak.

Bazylia to jedno z tych ziół, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Charakterystyczny zapach i smak sprawia, że coraz częściej gości na naszych stołach. Doskonale komponuje się z pomidorami, daniami mięsnymi, zupami i sałatkami. Stanowi podstawowy składnik sosu pesto. Doceniana zwłaszcza ze względu na właściwości wspomagające pracę układu trawiennego. Mało kto wie, że bazylia jest w stanie poprawić również nastrój i wykazuje działanie podobne do melisy. Wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji likierów, wyrobów czekoladowych, a nawet lodów. Stosowana w przemyśle kosmetycznym do wyrobu mydła i perfum. Posadzona w doniczce odstraszy komary.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów