Grecki czerwony szafran Krokos Kozanis jest uważany za króla przypraw.
Jego doskonała jakość sprawia, że jest uważany za jeden z najlepszych na świecie. Krokus (eksportowany na cały świat pod nazwą Krokos Kozanis) wyrasta z małej okrągłej cebulki, która sadzona pod koniec lata lub wczesną jesienią, wypuszcza małe purpurowe kwiaty z trzema złotoczerwonymi znamionkami w każdym z nich. To właśnie te znamionka po wysuszeniu stają najdroższą przyprawą świata - szafranem.
Do wytworzenia 1g przyprawy używa się ok. 150 kwiatów, które ze względu na swoją delikatność wymagają żmudnej, pracochłonnej i ręcznej obróbki. Zaskoczy Cię niezliczona ilość możliwości zastosowania szafranu. Przygotuj się na nowe kulinarne przygody. Zamocz kilka znamionek w szklance wody lub mleka, ale pamiętaj, że szafran nie lubi wysokich temperatur i w gorącej wodzie nie odda swojej barwy i aromatu. Gotuj z czerwonym greckim szafranem pamiętając jednak, że w przeciwieństwie do innych przypraw, drobna szczypta jest ilością więcej, niż wystarczającą do większości potraw. Szafran dostępny jest w postaci znamionek (nitek) i sproszkowany.
Ta pierwsza postać jest bardziej poszukiwana, gdyż w tej formie dłużej zachowuje aromat i kolor.
Stosowany z umiarem, dobrej jakości szafran, daje potrawom bogaty złoty kolor i wyjątkowy aromat. Stosować go można do wielu potraw, począwszy od serów (twarogi czy parmezan), poprzez zupy, mięsa, ryby i drób, a na makaronach i ryżu kończąc.
Składniki: Suszone znamionka szafranu* / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo UE Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Producent: Krokos Kozanis
Jego doskonała jakość sprawia, że jest uważany za jeden z najlepszych na świecie. Krokus (eksportowany na cały świat pod nazwą Krokos Kozanis) wyrasta z małej okrągłej cebulki, która sadzona pod koniec lata lub wczesną jesienią, wypuszcza małe purpurowe kwiaty z trzema złotoczerwonymi znamionkami w każdym z nich. To właśnie te znamionka po wysuszeniu stają najdroższą przyprawą świata - szafranem.
Do wytworzenia 1g przyprawy używa się ok. 150 kwiatów, które ze względu na swoją delikatność wymagają żmudnej, pracochłonnej i ręcznej obróbki. Zaskoczy Cię niezliczona ilość możliwości zastosowania szafranu. Przygotuj się na nowe kulinarne przygody. Zamocz kilka znamionek w szklance wody lub mleka, ale pamiętaj, że szafran nie lubi wysokich temperatur i w gorącej wodzie nie odda swojej barwy i aromatu. Gotuj z czerwonym greckim szafranem pamiętając jednak, że w przeciwieństwie do innych przypraw, drobna szczypta jest ilością więcej, niż wystarczającą do większości potraw. Szafran dostępny jest w postaci znamionek (nitek) i sproszkowany.
Ta pierwsza postać jest bardziej poszukiwana, gdyż w tej formie dłużej zachowuje aromat i kolor.
Stosowany z umiarem, dobrej jakości szafran, daje potrawom bogaty złoty kolor i wyjątkowy aromat. Stosować go można do wielu potraw, począwszy od serów (twarogi czy parmezan), poprzez zupy, mięsa, ryby i drób, a na makaronach i ryżu kończąc.
Składniki: Suszone znamionka szafranu* / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo UE Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Producent: Krokos Kozanis