Infolinia: 889 133 333
Oregano górskie, charakteryzuje się dość pikantnym smakiem, wyróżnia się spośród innych odmian pięknym i mocnym aromatem i leczniczymi właściwościami. Stanowi podstawową przyprawę w kuchni śródziemnomorskiej. Używane jest niemal do wszystkich dań greckich jako przyprawa. Nazwa oregano pochodzi od greckich słów oros (góra) i ganos (radość, blask), co oznacza "radość góry". Zastosowane zostało po raz pierwszy przez starożytnych Greków, którzy wierzyli, że to bogini Afrodyta stworzyła tak słodki i pikantny zapach jako symbol szczęścia. Oregano jest rośliną aromatyczną, miododajną, a przede wszystkim jest doskonałą przyprawą – podstawową w kuchni greckiej! Odmiana Hirtum – dzikie górskie oregano - rośnie naturalnie w Grecji. Ma wyjątkowy smak i mocny aromat, ponieważ zawiera dużą ilość olejku oreganowego, w którym znajduje się karwakrol, znany o działaniu antyseptycznym. Zastosowanie: Ma właściwości antyoksydacyjne. Ma pozytywne działanie na układ trawienny i oddechowy Wywiera działanie przeciwdrgawkowe, żółciopędne, wykrztuśne, stymulujące, tonizujące Skuteczny przeciwko pasożytom jelit, bakteriom i grzybom Pobudza krwawienie miesiączkowe i wspomaga w profilaktyce leczenia prostaty Wzmacnia system nerwowy i uspokaja. Ogólnie poprawia samopoczucie, zwiększa siły witalne i energię oraz apetyt Unikać spożywania przez kobiety w ciąży. W przypadku picia naparu z oregano hirtum, zaparzać małą ilość, ponieważ jest bardzo mocna i może spowodować skurcze. Składniki: Oregano górskie (oreganium vulgare) Producent: Physis of Crete

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów