Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.
Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Doskonale podkreśla także smak rosołu, potraw z drobiu, ryb, owoców morza i różnego rodzaju marynat.
Zastosowanie w kuchni:
• Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
• Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.
• Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran” - zauważył to słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i chociaż w smaku jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako jego zamiennik.
W celu zwiększenia biodostępności kurkuminy z kurkumy poleca się dodawać ją do potraw w obecności pieprzu, ponieważ piperyna zwiększa jej biodostępność. Jednak można również śmiało dodawać ją do koktajli i smoothies uzyskując niesamowity kolor. Aby barwa była intensywna, należy kurkumę lub curry lekko poddusić na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub masła.
Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Doskonale podkreśla także smak rosołu, potraw z drobiu, ryb, owoców morza i różnego rodzaju marynat.
Zastosowanie w kuchni:
• Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
• Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.
• Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran” - zauważył to słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i chociaż w smaku jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako jego zamiennik.
W celu zwiększenia biodostępności kurkuminy z kurkumy poleca się dodawać ją do potraw w obecności pieprzu, ponieważ piperyna zwiększa jej biodostępność. Jednak można również śmiało dodawać ją do koktajli i smoothies uzyskując niesamowity kolor. Aby barwa była intensywna, należy kurkumę lub curry lekko poddusić na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub masła.