Infolinia: 889 133 333
<h3>Jak stosować i co przyprawiać kozieradką?</h3> <p>Spos&oacute;b spożywania kozieradki zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. W celu pobudzenia łaknienia, najlepiej spożywać ją przed posiłkiem. Kozieradka do picia (w postaci naparu) może być stosowana w przypadku problem&oacute;w z układem oddechowym lub pokarmowym. Całe nasiona (2 łyżeczki) należy zalać gorącą wodą i odczekać 30 minut. &bdquo;Bożą trawkę&rdquo; możemy także z powodzeniem wykorzystać w naszej kuchni jako przyprawę. Zmieloną kozieradką przyprawia się gotowane warzywa, twarogi i dipy jogurtowe. Można nią przyprawiać kotlety serowe oraz potrawy z jaj. Przed dodaniem do niekt&oacute;rych potraw warto namoczyć ją wcześniej w wodzie lub uprażyć na suchej patelni. To pozwoli wyeliminować charakterystyczny posmak goryczki. Wodę, w kt&oacute;rej były moczone ziarna można wykorzystać do przyrządzenia ciekawego napoju. Wystarczy zmieszać ją z miodem i gotowe. Kozieradka wzbogaci smak pikantnych zup, rosołu lub domowego chleba. Możemy dodać ją r&oacute;wnież do sera. Świetnie komponuje się z ziemniakami, potrawami z ryb i pomidor&oacute;w. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie z dodatkiem kozieradki domowej musztardy. Potrzeba tylko octu jabłkowego, nasion gorczycy, szczypty cynamonu, czosnku i soli. Ten oryginalny smak z pewnością zachwyci wszystkich domownik&oacute;w.</p> <p>Kozieradka jest ważnym składnikiem kuchni wegetariańskiej, ponieważ dodaje daniom z warzyw przyjemnego aromatu.&nbsp;Kozieradka jest składnikiem curry. Używa się jej w kuchni, w postaci nasion, zmielonych w moździerzu.&nbsp;Spotyka się ją gł&oacute;wnie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej &ndash; to zioło wchodzi w skład wielu narodowych potraw i dodaje im wyrazistego, ostrego smaku.</p><br>

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów