Infolinia: 889 133 333

Kardamon mielony to przyprawa dodawana do słodkich wypieków tj. keksy, pierniki. Wykorzystuje się go także do aromatyzowania alkoholi np. grzanego wina, nalewki i likieru. Świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi oraz z ryżem. Stosowany jest także do marynowania warzyw oraz do deserów (ryżu na mleku, budyniu, lodów). Doskonale komponuje się z gruszkami, pomarańczami i jabłkami. Jest także składnikiem przypraw garam masala i curry. Zastosowanie kardamonu mielonego do kawy podkreśli jej smak i wzmocni pobudzające działanie. Kiedy dodać kardamon? Najlepiej zmieszać kawę mieloną ze szczyptą tej przyprawy, a następnie zaparzać taką mieszankę w kawiarce lub bezpośrednio zalać wrzątkiem. Tak przygotowany napar doskonale smakuje z dodatkiem mleka. Z powodzeniem możesz dodać także kardamon do herbaty. Dzięki temu uzyskasz aromatyczny napój, który umili każdy jesienno-zimowy wieczór.

Kardamon nazywany jest królową przypraw. Zaraz po szafranie jest jedną z najdroższych przypraw świata. Charakteryzuje się intensywnym korzennym smakiem i łagodnym aromatem. Wzmacnia smak oraz właściwości pobudzające kawy i herbaty. Kardamon stosowany jest także w piekarnictwie oraz do produkcji marynat do mięs i jako dodatek do kiszonek. Starożytni Egipcjanie żuli kardamon, aby wybielić zęby i odświeżyć oddech. Wykorzystywali go także do produkcji perfum.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów