Czubryca zielona jest mieszanką przypraw pochodzącą z Bułgarii, której głównym składnikiem jest cząber górski. Inne składniki to sól, kukurydza, cukier, szczypiorek, czosnek, cebula, tymianek, rozmaryn, pasternak, papryka ostra, chili i kurkuma. Czubryca zielona nadaje potrawom wyrazisty i aromatyczny smak oraz ma korzystne właściwości zdrowotne. Jest często używana do przyprawiania zup, sosów, serów i mięs w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej.
Czubryca zielona to wyjątkowa przyprawa. Dzięki obecności licznych ziół, jest ona w stanie wzbogacić aromat przygotowywanych przez nas potraw. Ponadto, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz samopoczucia. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić czubrycę zieloną do swojego jadłospisu.
Ze względu na jej wyjątkowy smak oraz cenne składniki, czubrycę zieloną możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- bez przeszkód możemy dodawać ją do domowych past kanapkowych przygotowanych na bazie twarogu lub pieczonych warzyw;
- czubrycę zieloną warto zastosować podczas przygotowywania przetworów z ogórków, na przykład ogórków kiszonych;
- czubryca zielona doskonale wzbogaci smak przygotowywanych przez nas zup oraz sałatek warzywnych;
- w połączeniu z oliwą z oliwek, czubryca zielona świetnie sprawdzi się w formie smacznego sosu sałatkowego;
- czubrycę zieloną możemy dodawać do zapiekanek warzywnych oraz domowych soków i przecierów.
skład:
Sól, kukurydza, cząber, cukier, szczypiorek, czosnek, cebula, tymianek, rozmaryn, pasternak, papryka ostra, chili, kurkuma – barwnik naturalny.
Czubryca zielona to wyjątkowa przyprawa. Dzięki obecności licznych ziół, jest ona w stanie wzbogacić aromat przygotowywanych przez nas potraw. Ponadto, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz samopoczucia. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić czubrycę zieloną do swojego jadłospisu.
Ze względu na jej wyjątkowy smak oraz cenne składniki, czubrycę zieloną możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- bez przeszkód możemy dodawać ją do domowych past kanapkowych przygotowanych na bazie twarogu lub pieczonych warzyw;
- czubrycę zieloną warto zastosować podczas przygotowywania przetworów z ogórków, na przykład ogórków kiszonych;
- czubryca zielona doskonale wzbogaci smak przygotowywanych przez nas zup oraz sałatek warzywnych;
- w połączeniu z oliwą z oliwek, czubryca zielona świetnie sprawdzi się w formie smacznego sosu sałatkowego;
- czubrycę zieloną możemy dodawać do zapiekanek warzywnych oraz domowych soków i przecierów.
skład:
Sól, kukurydza, cząber, cukier, szczypiorek, czosnek, cebula, tymianek, rozmaryn, pasternak, papryka ostra, chili, kurkuma – barwnik naturalny.