Jak używać?
Cynamon to przyprawa, która wzbogaca smak wielu słodkich deserów. Oprócz tradycyjnego dodatku do szarlotki i piernika można wykorzystać ją także do aromatyzowania wytrawnych potraw. Sprawdzi się do dań rybnych, mięsnych, a także zup. Idealnie komponuje się z mlekiem i miodem, dlatego też warto dodać szczyptę cynamonu do herbaty lub kawy. Laski cynamonu pełnią również funkcję dekoracyjną.
Zastosowanie w kuchni:
• Cynamon jest stosowany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina
• Małe ilości cynamonu dodaje się do aromatyzowania ryb, mięs, gulaszu i baraniny, a także kompotów, deserów i ciast
• Cynamonem przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz grzane wina
• Cynamon stosuje się w powszechnie w kuchni indyjskiej i chińskiej
Znakomicie sprawdza się w przypadku dań mięsnych i pikantnych. Jest rewelacyjnym dodatkiem do potraw na słodko np. szarlotek, musów czy kremów.
Chyba nie ma nikogo, kto nie używałby cynamonu do kompotów z gruszek, deserów czekoladowych czy ciast. Znakomicie sprawdza się także jako dodatek do chleba korzennego i grzanek.
kraj pochodzenia: Indonezja / Wietnam