Zastosowanie curry mielonego w codziennej kuchni
Ze względu na wyjątkowy smak oraz zawartość aromatycznych ziół, niniejszą przyprawę możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- Po pierwsze: warto dodawać ją do domowych past kanapkowych, przygotowanych na bazie pieczonych warzyw lub nasion roślin strączkowych;
- Po drugie: curry stanowi podstawę sosów do licznych kasz i makaronów;
- Po trzecie: przyprawa ta doskonale komponuje się zarówno ze smakiem mięsa drobiowego, z rybami, jak i wieprzowiną. Dlatego też, warto dodać ją do aromatycznego gulaszu;
- Po czwarte: curry doskonale sprawdzi się podczas wypieku domowych bułeczek, a nawet przygotowywania orientalnej pizzy.
- Po piąte: Curry może być stosowane w kuchni, jako barwnik, szczególnie do gotowania ryżu, któremu oprócz żółtawego koloru nadaje charakterystyczny smak. Barwa żółta lub czerwona warunkowana jest w zależności od doboru składników.
skład: kurkuma, chili, kozieradka, gorczyca, kolendra, kmin rzymski, sól