Mieszanka do chleba bezglutenowego z orzechami włoskimi marki Pięć Przemian to prosty sposób na przygotowanie pełnowartościowego pieczywa z dodatkiem obfitujących w witaminy orzechów włoskich. Aby upiec pyszny chleb, który zachwyci Cię swoim niepowtarzalnym aromatem o poranku, wystarczy:
- Przesypać mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego z orzechami włoskimi do wysokiej miski, a następnie dodać do niej około 500ml mocno gazowanej wody i wymieszać całość;
- Przygotować formę do ciasta (najlepiej małą keksówkę), posmarować ją wybranym tłuszczem i obsypać płatkami owsianymi lub płatkami teff;
- Przygotowaną masę na chleb należy przełożyć do keksówki;
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190oC, a następnie piec w nim chleb przez około 90 minut;
- Po upływie odpowiedniej ilości czasu, wyciągnąć chleb z piekarnika i pozostawić go do ostygnięcia.
Tak przygotowane pieczywo najlepiej podawać w towarzystwie sałatki ze świeżych pomidorów z dodatkiem ulubionych ziół. W sten sposób przygotujesz nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełne wartości odżywczych śniadanie.
Warunki przechowywania:Mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego należy przechowywać w chłodnymi suchym miejscu, z dala od bezpośredniego źródła światła. Zgodnie ze wskazaniami producenta, produkt powinniśmy zawsze przechowywać szczelnie zamknięty, aby w ten sposób chronić go przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, na przykład moli kuchennych.
Skład:Bezglutenowa mąka owsiana, bezglutenowe płatki owsiane, mąka teff, płatki teff, orzechy włoskie (13%), siemię lniane (brązowe), pestki słonecznika, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól.
Uwaga! Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g PRODUKTU
Wartość energetyczna –1528kJ /365kcal;
Tłuszcze – 17g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 1,8g;
Węglowodany – 39g, w tym cukry: 2,1g;
Błonnik – 17g;
Białko – 12g;
Sól – 1,7g.