Mieszanka bezglutenowa przygotowana przez markę Pięć Przemian to produkt, który doskonale nadaje się do wypieku świeżego i aromatycznego pieczywa. Dzięki niej, przygotowanie chrupiącego chleba jeszcze nigdy nie było tak proste. Jak zastosować mieszankę do chleba bezglutenowego jasnego?
- Krok 1: Przesyp zawartość torebki z mieszanką do wysokiej miski, a następnie dodaj do niej około 500ml ciepłej wody i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
- Krok 2: Zagnieć ciasto przy pomocy dłoni i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 90 minut;
- Krok 3: Przygotuj foremkę do chleba (możesz ją obsypać płatkami owsianymi) i rozgrzej piekarnik do 220oC;
- Krok 4: Po upływie odpowiedniej ilości czasu ponownie zagnieć ciasto i przełóż je do foremki;
- Krok 5: Piecz chleb w piekarniku przez około 80 minut, aż do momentu, w którym jego skórka stanie się złocista.
Tak przygotowany chlebek możesz spożywać w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw oraz ulubionego sera.
Warunki przechowywania:Mieszankę do chleba bezglutenowego jasnego przechowuj zawsze w suchym, chłodnym i wolnym od bezpośredniego działania promieni słonecznych miejscu (np. w szafce kuchennej lub w domowej spiżarni). Przechowuj mieszankę zawsze szczelnie zamkniętą, aby w ten sposób skutecznie chronić ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
Skład:Mieszanka mąk bezglutenowych (mąka owsiana, mąka ryżowa biała, mąka ryżowa pełnoziarnista), maranta trzcinowa, tapioka, bezglutenowe płatki owsiane, łuska babki jajowatej, inulina, drożdże, sól himalajska.
Uwaga! Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g PRODUKTU
Wartość energetyczna –1596kJ /346kcal;
Tłuszcze – 3,1g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,5g;
Węglowodany – 68g, w tym cukry: 0,8g;
Błonnik – 10g;
Białko – 6,4g;
Sól – 2,3g.