Infolinia: 889 133 333
Pangaea Agoureleo – Najwyższej Jakości Oliwa Extra Virgin z wczesnego zbioru Pochodzenie i Produkcja Agoureleo wywodzi się z greckich słów ágouros (niedojrzały) i éleon (oliwa), co razem tworzy pojęcie „niedojrzała oliwa”.

Jest to produkt absolutnie naturalny, uzyskiwany ze świeżych, zielonych, jeszcze niedojrzałych oliwek. Zbiory odbywają się ręcznie, bez użycia narzędzi i sieci, bezpośrednio do skrzynek, co gwarantuje najwyższą jakość surowca. Wczesny zbiór (ok. 20 września do 10 października), uprawiana w sposób zrównoważony i zbierana ręcznie. Ekstrahowana na zimno (maks. 27 °C), wyłącznie metodami mechanicznymi. Przechowywana w niskiej temperaturze, hermetycznie zamknięta, w atmosferze ochronnej w zbiorniku INOX.

Charakterystyka Produktu
Intensywnie owocowa z niuansami świeżych, zielonych aromatów (liście oliwne, zielone migdały, liście pomidorów, świeżo skoszona trawa, pieprz)wyraźnie gorzka i pieprzna w posmaku, charakteryzuje się bardzo niską zawartością kwasów, poniżej 0,3%. Dzięki temu przewyższa normy dla extra dziewiczych oliw z oliwek, co sprawia, że jest ona wyjątkowo zdrowa i bogata w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Intensywny, owocowy smak z wyższą zawartością polifenoli podkreśla jej wyjątkowość. W jednym litrze Agoureleo z pierwszego tłoczenia znajduje się około 15 kilogramów świeżych oliwek.

Plony wynoszą tutaj około 6-8% w zależności od roku zbiorów. Dlatego produkujemy tę specjalność tylko w bardzo małych ilościach.

Zalecenia do Spożycia
Zalecamy spożywanie Pangaea Agoureleo wyłącznie na zimno, aby w pełni cieszyć się jej smakiem i zachować wszystkie wartości odżywcze.
Doskonale komponuje się z sałatkami, dipami, pesto, a także z prostym białym chlebem, solą i oregano.

Aby zachować cenne polifenole, nie zaleca się podgrzewania oliwy.

Przechowywanie
Oliwa Pangaea jest naturalna, dlatego ewentualne zmętnienia są całkowicie normalne. Należy ją przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, aby zapewnić jej najlepszą jakość i długi okres przydatności do spożycia.


Producent: Pangaea

Certyfikat BIO Nie
Pojemność: 500ml
Opakowanie: szkło
Gatunek oliwek: Chalkidiki
Region pochodzenia: Macedonia Wschodnia i Tracja
Kwasowość: 0,31%
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Nie
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Nie
Polifenole: nie określono / brak badania
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Nie
Oliwa smakowa: Nie

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów