Unikalna, limitowana oliwa pierwszego tłoczenia z charakterem, pochodząca z wyspy Korfu dostępna jest wyłącznie u kilku partnerów producenta posiadających kompetencje i wiedzę. Produkowana jest już w październiku, kiedy jeszcze nasze owoce są zielone i niedojrzałe. Świeżo wycięty sok z oliwek zawiera wiele bardzo cennych substancji jak polifenole oraz witaminy. Niefiltrowana, o aromacie świeżo zebranych owoców oraz szmaragdowo zielonym kolorze.
Niezwykle wysoka zawartość polifenoli, udokumentowana corocznymi badaniami kilku próbek w laboratorium wskazuje na jej właściwości zdrowotne i znacznie przekracza normy dla "oznaczenia prozdrowotnego EU432/2012".
Trzy pokolenia członków rodziny Dafnis opiekują się starymi drzewami oliwnymi odmiany „Lianolia” w rodzinnym gaju, w którym każde drzewo ma ponad 100 lat. Wiele z nich rosnących na żyznych zboczach prowadzących w dół do Morza Adriatyckiego ma ponad 500 lat. Wczesne zbiory niedojrzałych oliwek odbywają się w okresie od 20 września do 31 pażdziernika i obejmuja tylko najstarsze 500 letnie drzewa. Wyciskanie na zimno tego samego dnia, przy użyciu najdelikatniejszych metod.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość fenoli (m.in. pochodnych tyryzolu i hydroksytyryzolu) spełnia założenia Komisji Europejskiej (rozporządzenie EU 432/2012), mówiące o prozdrowotnych korzyściach wynikających ze spożywania min. 20g oliwy dziennie, co zapobiega oksydacji (utlenianiu) zawartych we krwi tłuszczów Oliwa The Governor ™ została naukowo przebadana już w marcu 2014 r. Na Uniwersytecie w Atenach i porównana z wynikami 700 innych próbek oliwy z 30 różnych odmian. 150 próbek porównawczych oliwy pochodziło z krajów spoza Grecji, w szczególności: z Kalifornii, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji, Tunezji, Cypru, Francji, Argentyny, Chile, Maroka i Izraela. Wyniki były imponujące. Stężenia oleokanthalu i oleaceiny w „The Governor” ™ są 7 razy wyższe niż średnia próbek i na tamten czas była najwyższą wartością odnotowaną wśród wszystkich dostępnych w handlu oliw butelkowanych od 2009 roku. Oleocanthal, oleoceina i inne pierwiastki obecne w oliwce „The Governor” ™ wykazuje ważną aktywność biologiczną i wiąże się z właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwutleniającymi i neuroochronnymi. Całkowite pochodne hydroksytyrozolu są o 61% wyższe niż określone w przepisach europejskich. Wiadomo, że codzienne spożywanie 20 g chroni lipidy we krwi przed stresem oksydacyjnym. Ocena zawartości polifenoli „The Governor” ™ na Uniwersytecie Ateńskim w 2014 r. w porównaniu ze średnimi poziomami oliwy najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia: cyt „.. możemy zaświadczyć, że „The Governor” ™ to niezwykle rzadka oliwa pierwszego tłoczenia, która wyróżnia się na tle innych oliw.
Jest to produkt wysoce zalecany wszystkim konsumentom poszukującym oliwy o bardzo wysokich właściwościach dla ochrony zdrowia. ” Prokopis Magiatis, profesor nadzwyczajny, Wydział Farmacji Uniwersytetu Ateńskiego.
Producent: Dafnis Family
Niezwykle wysoka zawartość polifenoli, udokumentowana corocznymi badaniami kilku próbek w laboratorium wskazuje na jej właściwości zdrowotne i znacznie przekracza normy dla "oznaczenia prozdrowotnego EU432/2012".
Trzy pokolenia członków rodziny Dafnis opiekują się starymi drzewami oliwnymi odmiany „Lianolia” w rodzinnym gaju, w którym każde drzewo ma ponad 100 lat. Wiele z nich rosnących na żyznych zboczach prowadzących w dół do Morza Adriatyckiego ma ponad 500 lat. Wczesne zbiory niedojrzałych oliwek odbywają się w okresie od 20 września do 31 pażdziernika i obejmuja tylko najstarsze 500 letnie drzewa. Wyciskanie na zimno tego samego dnia, przy użyciu najdelikatniejszych metod.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość fenoli (m.in. pochodnych tyryzolu i hydroksytyryzolu) spełnia założenia Komisji Europejskiej (rozporządzenie EU 432/2012), mówiące o prozdrowotnych korzyściach wynikających ze spożywania min. 20g oliwy dziennie, co zapobiega oksydacji (utlenianiu) zawartych we krwi tłuszczów Oliwa The Governor ™ została naukowo przebadana już w marcu 2014 r. Na Uniwersytecie w Atenach i porównana z wynikami 700 innych próbek oliwy z 30 różnych odmian. 150 próbek porównawczych oliwy pochodziło z krajów spoza Grecji, w szczególności: z Kalifornii, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji, Tunezji, Cypru, Francji, Argentyny, Chile, Maroka i Izraela. Wyniki były imponujące. Stężenia oleokanthalu i oleaceiny w „The Governor” ™ są 7 razy wyższe niż średnia próbek i na tamten czas była najwyższą wartością odnotowaną wśród wszystkich dostępnych w handlu oliw butelkowanych od 2009 roku. Oleocanthal, oleoceina i inne pierwiastki obecne w oliwce „The Governor” ™ wykazuje ważną aktywność biologiczną i wiąże się z właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwutleniającymi i neuroochronnymi. Całkowite pochodne hydroksytyrozolu są o 61% wyższe niż określone w przepisach europejskich. Wiadomo, że codzienne spożywanie 20 g chroni lipidy we krwi przed stresem oksydacyjnym. Ocena zawartości polifenoli „The Governor” ™ na Uniwersytecie Ateńskim w 2014 r. w porównaniu ze średnimi poziomami oliwy najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia: cyt „.. możemy zaświadczyć, że „The Governor” ™ to niezwykle rzadka oliwa pierwszego tłoczenia, która wyróżnia się na tle innych oliw.
Jest to produkt wysoce zalecany wszystkim konsumentom poszukującym oliwy o bardzo wysokich właściwościach dla ochrony zdrowia. ” Prokopis Magiatis, profesor nadzwyczajny, Wydział Farmacji Uniwersytetu Ateńskiego.
Producent: Dafnis Family
- Certyfikat BIO Nie
- Pojemność: 500ml
- Opakowanie: szkło
- Gatunek oliwek: Lianolia
- Region pochodzenia: Korfu
- Kwasowość: 0,24 %
- Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Tak
- Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Tak
- Ilość polifenoli: 806 mg/kg
- Wczesny zbiór: Tak
- Oliwa niefiltrowana: Nie
- Oliwa smakowa: Nie