Ekologiczna Oliwa Mitira Lesvos P.G.I. BIO Tradycja i Jakość od Ponad 100 Lat
Mitira to marka, która w lokalnym dialekcie Lesbos oznacza "matkę". Oddaje hołd Matce Ziemi oraz każdej matce, która pielęgnuje swoje dziecko miłością i czułością.
Gaj oliwny położony na wzgórzu z widokiem na port Mytilene, wykorzystuje bogatą w wapień glebę, na której rosną oliwki na kamiennych tarasach. Uprawa i przetwarzanie oliwy jest w pełni organiczne, a oliwki są ręcznie zbierane przed tłoczeniem metodą na zimno, co zapewnia niską kwasowość oliwy i zachowanie jej korzystnych właściwości.
Oliwa "Mitira" jest złotego koloru, gładka i aromatyczna, składająca się z endemicznych odmian Kolovi i Adramitiani, unikalnych dla wyspy Lesbos.
Oliwa ta jest hołdem dla rodziny, która utrzymywała gaj oliwny przez ponad 100 lat.
P.G.I." oznacza "Protected Geographical Indication", co w języku polskim tłumaczy się jako "Chronione Oznaczenie Geograficzne". Jest to oznaczenie używane w Unii Europejskiej do identyfikowania produktów, których jakość, reputacja lub inne charakterystyczne cechy są związane z ich geograficznym pochodzeniem. Oznaczenie to chroni nazwy produktów z określonych regionów i zapewnia, że tylko produkty spełniające określone kryteria mogą być oznaczone w ten sposób.
Producent: Mitira
Certyfikat BIO Tak
Opakowanie: puszka
Gatunek oliwek: Blend
Region pochodzenia: Lesbos
Kwasowość: 0,42%
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Tak
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Nie
Ilość polifenoli: 447 mg/kg
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Nie
Oliwa smakowa: Nie
Mitira to marka, która w lokalnym dialekcie Lesbos oznacza "matkę". Oddaje hołd Matce Ziemi oraz każdej matce, która pielęgnuje swoje dziecko miłością i czułością.
Gaj oliwny położony na wzgórzu z widokiem na port Mytilene, wykorzystuje bogatą w wapień glebę, na której rosną oliwki na kamiennych tarasach. Uprawa i przetwarzanie oliwy jest w pełni organiczne, a oliwki są ręcznie zbierane przed tłoczeniem metodą na zimno, co zapewnia niską kwasowość oliwy i zachowanie jej korzystnych właściwości.
Oliwa "Mitira" jest złotego koloru, gładka i aromatyczna, składająca się z endemicznych odmian Kolovi i Adramitiani, unikalnych dla wyspy Lesbos.
Oliwa ta jest hołdem dla rodziny, która utrzymywała gaj oliwny przez ponad 100 lat.
P.G.I." oznacza "Protected Geographical Indication", co w języku polskim tłumaczy się jako "Chronione Oznaczenie Geograficzne". Jest to oznaczenie używane w Unii Europejskiej do identyfikowania produktów, których jakość, reputacja lub inne charakterystyczne cechy są związane z ich geograficznym pochodzeniem. Oznaczenie to chroni nazwy produktów z określonych regionów i zapewnia, że tylko produkty spełniające określone kryteria mogą być oznaczone w ten sposób.
Producent: Mitira
Certyfikat BIO Tak
Opakowanie: puszka
Gatunek oliwek: Blend
Region pochodzenia: Lesbos
Kwasowość: 0,42%
Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Tak
Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Nie
Ilość polifenoli: 447 mg/kg
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Nie
Oliwa smakowa: Nie