Nasza specjalność i duma – oliwa tłoczona na zimno, wytwarzana w kamiennym młynie z oliwek odmiany Koroneiki. Doskonale zrównoważona, o najwyższej jakości rzemiosła, oliwa godna najbardziej wykwintnych potraw.
Cechuje ją wyrafinowany aromat łączący w sobie woń roślin zielonych z nutą orzechów laskowych i migdałów, zwieńczony delikatną słodyczą jabłek. Subtelnie pikantne tony pieprzu z lekką, przyjemną goryczą podążają za wyjątkowym posmakiem szczawiu ogrodowego. Idealnie nadaje się do skropienia młodych liści sałaty, fantastycznie wzbogaci smak owoców morza oraz delikatnych dan makaronowych. Jest także bardzo dobrym jako profilaktyka zdrowia. Gaje oliwne Astrikas Estate leżące w rejonie Kolymvari P.D.O. uprawiane są w sposób ekologiczny bez użycia nawozów chemicznych, pestycydów i herbicydów, posiadają certyfikat ekologiczny od ponad 20 lat.Biolea opracowała zrównoważone metody uprawy, aby pomóc chronić środowisko. Chociaż nasze drzewa oliwne produkują mniej bez nawadniania zachowujemy cenne zasoby wody na naszej wyspie. Nie stosujemy nieulegających biodegradacji plastikowych rur irygacyjnych z PVC. Jednocześnie zaprzestaliśmy orki lub ciężkiego sprzętu na naszych polach, aby zapobiec coraz bardziej niepokojącemu problemowi erozji gleby na Krecie.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość fenoli (m.in. pochodnych tyryzolu i hydroksytyryzolu) spełnia założenia Komisji Europejskiej (rozporządzenie EU 432/2012), mówiące o prozdrowotnych korzyściach wynikających ze spożywania min. 20g oliwy dziennie, co zapobiega oksydacji (utlenianiu) zawartych we krwi tłuszczów.
Oznaczeniem zdrowotnym "Health Claim" mogą posługiwać się wyłącznie producenci oliwy, która w 20g zawiera co najmniej 5mg hydroksytyrosolu oraz jego pochodnych związków polifenolowych (np. oleaceiny, oleokantalu, oleoeuropeiny i innych).
Producent: Biolea
Opakowanie: szkło
Gatunek oliwek: Koroneiki
Region pochodzenia: Kreta, Chania
Kwasowość: 0,32%
Wysoko polifenolowe: Nie
Ilość polifenoli: 482 mg/kg
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Tak
Oliwa smakowa: Nie
Cechuje ją wyrafinowany aromat łączący w sobie woń roślin zielonych z nutą orzechów laskowych i migdałów, zwieńczony delikatną słodyczą jabłek. Subtelnie pikantne tony pieprzu z lekką, przyjemną goryczą podążają za wyjątkowym posmakiem szczawiu ogrodowego. Idealnie nadaje się do skropienia młodych liści sałaty, fantastycznie wzbogaci smak owoców morza oraz delikatnych dan makaronowych. Jest także bardzo dobrym jako profilaktyka zdrowia. Gaje oliwne Astrikas Estate leżące w rejonie Kolymvari P.D.O. uprawiane są w sposób ekologiczny bez użycia nawozów chemicznych, pestycydów i herbicydów, posiadają certyfikat ekologiczny od ponad 20 lat.Biolea opracowała zrównoważone metody uprawy, aby pomóc chronić środowisko. Chociaż nasze drzewa oliwne produkują mniej bez nawadniania zachowujemy cenne zasoby wody na naszej wyspie. Nie stosujemy nieulegających biodegradacji plastikowych rur irygacyjnych z PVC. Jednocześnie zaprzestaliśmy orki lub ciężkiego sprzętu na naszych polach, aby zapobiec coraz bardziej niepokojącemu problemowi erozji gleby na Krecie.
Ze względu na bardzo wysoką zawartość fenoli (m.in. pochodnych tyryzolu i hydroksytyryzolu) spełnia założenia Komisji Europejskiej (rozporządzenie EU 432/2012), mówiące o prozdrowotnych korzyściach wynikających ze spożywania min. 20g oliwy dziennie, co zapobiega oksydacji (utlenianiu) zawartych we krwi tłuszczów.
Oznaczeniem zdrowotnym "Health Claim" mogą posługiwać się wyłącznie producenci oliwy, która w 20g zawiera co najmniej 5mg hydroksytyrosolu oraz jego pochodnych związków polifenolowych (np. oleaceiny, oleokantalu, oleoeuropeiny i innych).
Producent: Biolea
Opakowanie: szkło
Gatunek oliwek: Koroneiki
Region pochodzenia: Kreta, Chania
Kwasowość: 0,32%
Wysoko polifenolowe: Nie
Ilość polifenoli: 482 mg/kg
Wczesny zbiór: Tak
Oliwa niefiltrowana: Tak
Oliwa smakowa: Nie