Wykwintny, zbalansowany, owocowy i pełen aromatów smak to oliwa Anoskeli PDO Kolymvari.
Oliwa Anoskeli pozyskiwana jest wyłącznie z owoców odmiany „Koroneiki”. Posiada chronioną nazwę pochodzenia (PDO) Kolimvari, oznacza to, że owoce zostały zebrane i przetworzone wyłącznie w tym konkretnym regionie. Zrównoważony delikatny owocowy smak jest pełen aromatów. Produkowana wyłącznie mechanicznie metodą ekstrakcji na zimno o średniej kwasowości 0,5%. Firma została została założona w 1983 roku przez rodzinę Mamidakis i nazwana na cześć ich miejsca urodzenia - Anoskeli, małej wioski niedaleko Chanii na Krecie.
Obecnie to jeden z najnowocześniejszych producentów oliwy na Krecie. Prywatne gaje oliwne zajmują powierzchnię 122.333m2 (2888 drzew oliwnych).
Anoskeli produkuje oliwę konwencjonalną oraz ekologiczną wyłącznie pierwszego tłoczenia na zimno z owoców odmiany „Koroneiki”. Oba produkty posiadają oznaczenie chronionej nazwy pochodzenia P.D.O. Kolymvari i są wielokrotnie nagradzane w krajowych i międzynarodowych konkursach.
Producent: Anoskeli
Oliwa Anoskeli pozyskiwana jest wyłącznie z owoców odmiany „Koroneiki”. Posiada chronioną nazwę pochodzenia (PDO) Kolimvari, oznacza to, że owoce zostały zebrane i przetworzone wyłącznie w tym konkretnym regionie. Zrównoważony delikatny owocowy smak jest pełen aromatów. Produkowana wyłącznie mechanicznie metodą ekstrakcji na zimno o średniej kwasowości 0,5%. Firma została została założona w 1983 roku przez rodzinę Mamidakis i nazwana na cześć ich miejsca urodzenia - Anoskeli, małej wioski niedaleko Chanii na Krecie.
Obecnie to jeden z najnowocześniejszych producentów oliwy na Krecie. Prywatne gaje oliwne zajmują powierzchnię 122.333m2 (2888 drzew oliwnych).
Anoskeli produkuje oliwę konwencjonalną oraz ekologiczną wyłącznie pierwszego tłoczenia na zimno z owoców odmiany „Koroneiki”. Oba produkty posiadają oznaczenie chronionej nazwy pochodzenia P.D.O. Kolymvari i są wielokrotnie nagradzane w krajowych i międzynarodowych konkursach.
Producent: Anoskeli