EFKRATO - Organiczna Oliwa Premium Extra Virgin z wczesnego zbioru oświadczeniem zdrowotnym EU432/2012
Cenny Dar Ziemi Kreteńskiej
Odkryj cenny dar ziemi kreteńskiej i ciesz się wyjątkowym połączeniem przyjemności kulinarnej i wartości odżywczych!
EFKRATO to nagradzana organiczna oliwa premium z wczesnych zbiorów produkowane wyłącznie z antycznej kreteńskiej odmiany Tsounati. Nagrodzona zarówno za bogactwo w polifenole (posiada oświadczenie zdrowotne - regulacja UE 432/2012), jak i organoleptyczne cechy, które obejmują aromaty zielonych owoców, karczochów, świeżo skoszonej trawy, migdałów itp., harmonijnie łączone z charakterystyczną goryczką i ostrością oliwy z wczesnych zbiorów. Owoce oliwne są selekcjonowane ręcznie, jeden po drugim, a do produkcji EFKRATO wykorzystywane są tylko te w doskonałym stanie. Zbiory odbywają się przed dojrzeniem owoców, aby wyprodukować to, co starożytni Grecy nazywali "ωμοτριβές" (oliwa z oliwek z wczesnych zbiorów), która od dawna była uważana za najbardziej odżywczy i ceniony produkt.
Zrównoważona Produkcja i Korzyści Zdrowotne
Współczesne badania naukowe potwierdzają tę wiarę: polifenole, antyoksydanty zawarte w dużych ilościach w oliwach wczesnych zbiorów, takich jak EFKRATO, mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, kardioprotekcyjne, neuroprotekcyjne i wiele innych zdrowotnych.
Kluczowym aspektem tożsamości EFKRATO jest to, że jest produkowane w sposób zrównoważony, w harmonii z naturą i jej rytmem, wykorzystując metody pochodzące zarówno z rolnictwa biodynamicznego, jak i regeneracyjnego w kontekście holistycznego podejścia.
Dodatkowo współpracujemy z organizacją myClimate (www.myclimate.org), która oblicza emisje CO2 wynikające z jego uprawy i produkcji. Odpowiednia kwota jest następnie oferowana, aby mogli finansować projekty ochrony środowiska w różnych częściach świata.
Nagrody:
Cenny Dar Ziemi Kreteńskiej
Odkryj cenny dar ziemi kreteńskiej i ciesz się wyjątkowym połączeniem przyjemności kulinarnej i wartości odżywczych!
EFKRATO to nagradzana organiczna oliwa premium z wczesnych zbiorów produkowane wyłącznie z antycznej kreteńskiej odmiany Tsounati. Nagrodzona zarówno za bogactwo w polifenole (posiada oświadczenie zdrowotne - regulacja UE 432/2012), jak i organoleptyczne cechy, które obejmują aromaty zielonych owoców, karczochów, świeżo skoszonej trawy, migdałów itp., harmonijnie łączone z charakterystyczną goryczką i ostrością oliwy z wczesnych zbiorów. Owoce oliwne są selekcjonowane ręcznie, jeden po drugim, a do produkcji EFKRATO wykorzystywane są tylko te w doskonałym stanie. Zbiory odbywają się przed dojrzeniem owoców, aby wyprodukować to, co starożytni Grecy nazywali "ωμοτριβές" (oliwa z oliwek z wczesnych zbiorów), która od dawna była uważana za najbardziej odżywczy i ceniony produkt.
Zrównoważona Produkcja i Korzyści Zdrowotne
Współczesne badania naukowe potwierdzają tę wiarę: polifenole, antyoksydanty zawarte w dużych ilościach w oliwach wczesnych zbiorów, takich jak EFKRATO, mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, kardioprotekcyjne, neuroprotekcyjne i wiele innych zdrowotnych.
Kluczowym aspektem tożsamości EFKRATO jest to, że jest produkowane w sposób zrównoważony, w harmonii z naturą i jej rytmem, wykorzystując metody pochodzące zarówno z rolnictwa biodynamicznego, jak i regeneracyjnego w kontekście holistycznego podejścia.
Dodatkowo współpracujemy z organizacją myClimate (www.myclimate.org), która oblicza emisje CO2 wynikające z jego uprawy i produkcji. Odpowiednia kwota jest następnie oferowana, aby mogli finansować projekty ochrony środowiska w różnych częściach świata.
Nagrody:
- 2023: Złoto w New York IOOC, Premium Gold w Paris Olio Nuovo Days, Złoto w Athena IOOC, Złoto w China IOOC, Złoto w Amsterdam IOOC, Srebro w Berlin IOOC, Złoto w JOOP Japan IOOC, Złoto w Dubai IOOC ("Ultra Premium EVOO"), Złoto w ARISTOLEO Awards, Wyróżnienie Honorowe w Cretan Olive Oil Competition (Bio)
- 2022: Złoto w New York IOOC, Złoto w London IOOC, Złoto w Paris Olivonomy, Srebro w Berlin GOOA, Srebro w JOOP Japan IOOC, Złoto w DUBAI IOOC - Early Harvest Edition, Wyróżnienie Honorowe w Cretan Olive Oil Competition (Bio), 1 Gwiazdka w AFFA (Athens Fine Food Awards)
- 2021: Złoto w TERRA OLIVO Israel Olive Oil Competition, Złoto w OLYMPIA Health & Nutrition Awards, Srebro w LONDON IOOC (Health Claim), Złoto w 4rd GOURMET EXHIBITION (Grecja) - Specialist Award, Złoto w DUBAI Olive Oil Competition - Early Harvest Edition, Brąz w CANADA Olive Oil Competition, Srebro w ARISTOLEO Awards, 1 Gwiazdka w AFFA
- 2020: Gourmet (Fruitée Verte) w ΑVPA Paris, Srebro (Quality Organic) w BERLIN GOOA, Złoto w OLYMPIA Health & Nutrition Awards, Srebro w ATHENA IOOC, Złoto w ARISTOLEO Awards, Brąz w LONDON IOOC (Health Claim i Quality), Wyróżnienie Honorowe w Cretan Olive Oil Competition (Bio), Złoto w DUBAI IOOC
- Certyfikat BIO Tak
- Pojemność: 1000 ml
- Opakowanie: szkło
- Gatunek oliwek: Tsunati
- Region pochodzenia: Kreta, Messara
- Kwasowość: 0,36%
- Oświadczenie zdrowotne EU 432/2012 Tak
- Wysoko polifenolowe (>500mg/kg) Tak
- Ilość polifenoli: 907 mg/kg
- Wczesny zbiór: Tak
- Oliwa niefiltrowana: Nie
- Oliwa smakowa: Nie