Może być wykorzystywana zarówno do marynowania, jak i smażenia, duszenia czy gotowania.
Może być dodawana do wypieków, zamiennie z margaryną czy masłem. Jej wyjątkowy smak i aromat, znakomicie komponują się z różnego rodzaju ziołami, jak oregano, tymianek czy rozmaryn, a także z czosnkiem, ostrą papryką i pieprzem.
Oliwa z oliwek extra virgin najlepiej komponuje się ze świeżymi warzywami, serami, sałatkami i chlebem.
Skład: oliwa z oliwek* extra virgin 100% tłoczona na zimno (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- Wartość energetyczna w 100 ml
- Wartość energetyczna - 3358kJ / 817 kcal
- Tłuszcz - 90,0 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 16,0 g
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 63,0 g
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 11,0 g
- kwas Omega 6 - 10,0 g
- kwas Omega 3 - 1,0 g
- Węglowodany - 0,0 g w tym cukry - 0,0 g
- Białko - 0,0 g
- Sól - 0,0 g
- Witamina E - 24,0 mg (200% zalecanego, dziennego spożycia)