Infolinia: 889 133 333
Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej.
Jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczony.
Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz.

Posiada charakterystyczny, kokosowy zapach.

Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:

- z uwagi na stałą postać, olej kokosowy nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny;

- do smażenia; w wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów, nie pali się i nie jełczeje;

- na bazie oleju kokosowego można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery; w związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.

W 100 gramach oleju kokosowego znajdziemy około 900 kalorii. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia powinniśmy spożywać jedynie niewielkie jego ilości. Jedna łyżeczka niniejszego produktu dostarcza zatem do naszego organizmu około 135 kalorii. Ponadto, olej kokosowy uznawany jest za jeden z tłuszczów, które mogą przyczynić się do przyspieszenia procesu odchudzania. Dlatego też, produkt ten z powodzeniem może zostać wprowadzony do diety osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki. Energia z oleju kokosowego pochodzi tylko i wyłącznie z tłuszczy stąd też cieszy się on sporym zainteresowaniem wśród będących na diecie keto stanowiąc dodatek do wielu potraw czy nawet coraz bardziej popularnej kawy kuloodpornej.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów