Miód spadziowy pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi roslin iglastych takich jak: jodła, świerk, sosna i modrzew.
Miód płynny ze spadzi iglastej ma barwę ciemną, od zgniło-zielonej, poprzez brązową do prawie czarnej. Miody spadziowe wiosenne są zwykle jaśniejsze od miodów spadziowych letnich.
Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają barwę ciemnobrązową z odcieniem szarym lub zielonkawym. Charakteryzuje się dużą lepkością i większą gęstością.
Producent: Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski, woj. lubelskie
Sugerowana dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g.
Najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 - 12 godzin przed wypiciem.
Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze do 18°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych.
Miód płynny ze spadzi iglastej ma barwę ciemną, od zgniło-zielonej, poprzez brązową do prawie czarnej. Miody spadziowe wiosenne są zwykle jaśniejsze od miodów spadziowych letnich.
Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają barwę ciemnobrązową z odcieniem szarym lub zielonkawym. Charakteryzuje się dużą lepkością i większą gęstością.
Producent: Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski, woj. lubelskie
Sugerowana dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g.
Najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 - 12 godzin przed wypiciem.
Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze do 18°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych.