Miód lipowy ma silny aromat przypominający kwiat lipy. Jest słodki, dość pikantny o ostrym, a nawet lekko gorzkim smaku. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę od białożółtej do złocistożółtej. Zawiera olejki eteryczne, garbniki, kwas askorbinowy, cukry, karoten.
Miód lipowy bez wątpienia jest wyjątkowym pszczelim produktem. Otrzymywany jest on z nektaru pozyskiwanego z kwiatów lipy szerokolistnej lub drobnolistnej. Co ciekawe, nektar ten zbierany jest przez pracowite pszczoły na przełomie czerwca i lipca (kiedy to mamy do czynienia z okresem kwitnienia niniejszej rośliny). Warto wiedzieć, iż w gronie dietetyków i specjalistów żywienia, miód lipowy uznawany jest za najcenniejszy z miodów nektarowych dostępnych na polskim rynku. Wszystko to za sprawą niezwykłych właściwości zdrowotnych, które skrywają się w kwiatach lipy. Istotną informację stanowi również fakt, iż niniejszy produkt wytwarzany jest na ziemiach polskich już od XVI wieku, a istotne wzmianki na jego temat możemy znaleźć w literaturze pochodzącej z początku XIX wieku. Ze względu na to, że miód lipowy otrzymywany jest wyłącznie z kwiatów lipy pochodzących z drzew, które wolne są od zanieczyszczeń (ze szczególnym uwzględnieniem spalin samochodowych), jest on produktem trudno dostępnym. Ten niezwykły miód nektarowy charakteryzuje się pięknym złoto-żółtym, a czasem lekko zielonkawym kolorem. Niemniej jednak, na skutek krystalizacji zmienia on swoją barwę na kremową lub lekko pomarańczową. Ponadto, miód lipowy charakteryzuje się ostrym i lekko gorzkawym smakiem, który już przy pierwszym kontakcie przywodzi nam na myśl niepowtarzalny aromat kwiatów lipy.
Warto wiedzieć, iż miód lipowy (podobnie jak inne pszczele produkty) w blisko 80% składa się z węglowodanów (w tym glukozy, fruktozy oraz maltozy). Dodatkowo, w składzie niniejszego produktu znajdziemy szereg aminokwasów, cennych witamin (w tym witamin z grupy B oraz witaminę C) i minerałów (takich jak: potas, magnez, wapń, sód, żelazo oraz fosfor). Niemniej jednak, za najcenniejsze składniki miodu lipowego uznaje się olejki eteryczne oraz kwasy organiczne, które mogą wpłynąć na poprawę nastroju oraz zdrowia człowieka.
Miód lipowy bez wątpienia jest wyjątkowym pszczelim produktem. Otrzymywany jest on z nektaru pozyskiwanego z kwiatów lipy szerokolistnej lub drobnolistnej. Co ciekawe, nektar ten zbierany jest przez pracowite pszczoły na przełomie czerwca i lipca (kiedy to mamy do czynienia z okresem kwitnienia niniejszej rośliny). Warto wiedzieć, iż w gronie dietetyków i specjalistów żywienia, miód lipowy uznawany jest za najcenniejszy z miodów nektarowych dostępnych na polskim rynku. Wszystko to za sprawą niezwykłych właściwości zdrowotnych, które skrywają się w kwiatach lipy. Istotną informację stanowi również fakt, iż niniejszy produkt wytwarzany jest na ziemiach polskich już od XVI wieku, a istotne wzmianki na jego temat możemy znaleźć w literaturze pochodzącej z początku XIX wieku. Ze względu na to, że miód lipowy otrzymywany jest wyłącznie z kwiatów lipy pochodzących z drzew, które wolne są od zanieczyszczeń (ze szczególnym uwzględnieniem spalin samochodowych), jest on produktem trudno dostępnym. Ten niezwykły miód nektarowy charakteryzuje się pięknym złoto-żółtym, a czasem lekko zielonkawym kolorem. Niemniej jednak, na skutek krystalizacji zmienia on swoją barwę na kremową lub lekko pomarańczową. Ponadto, miód lipowy charakteryzuje się ostrym i lekko gorzkawym smakiem, który już przy pierwszym kontakcie przywodzi nam na myśl niepowtarzalny aromat kwiatów lipy.
Warto wiedzieć, iż miód lipowy (podobnie jak inne pszczele produkty) w blisko 80% składa się z węglowodanów (w tym glukozy, fruktozy oraz maltozy). Dodatkowo, w składzie niniejszego produktu znajdziemy szereg aminokwasów, cennych witamin (w tym witamin z grupy B oraz witaminę C) i minerałów (takich jak: potas, magnez, wapń, sód, żelazo oraz fosfor). Niemniej jednak, za najcenniejsze składniki miodu lipowego uznaje się olejki eteryczne oraz kwasy organiczne, które mogą wpłynąć na poprawę nastroju oraz zdrowia człowieka.