Pozyskiwany wczesnym latem w greckich lasach w górach na dużej wysokości.
Charakteryzuje się ciemną barwą, intensywnym aromatem i nieszczególnie słodkim smakiem, który jest gorzkawy, orzechowy z wyczuwalnymi taninami.
Bogaty w minerały, długo pozostaje płynny.
Dobrze pasuje do dojrzałych serów (gorgonzola, pecorino), szynki, prosciutto, czy wieprzowiny.
Doskonały do mięsnych sosów, glazur i marynat.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Producent: Meligyris
Charakteryzuje się ciemną barwą, intensywnym aromatem i nieszczególnie słodkim smakiem, który jest gorzkawy, orzechowy z wyczuwalnymi taninami.
Bogaty w minerały, długo pozostaje płynny.
Dobrze pasuje do dojrzałych serów (gorgonzola, pecorino), szynki, prosciutto, czy wieprzowiny.
Doskonały do mięsnych sosów, glazur i marynat.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Producent: Meligyris