Miód akacjowy ma biały lub kremowy kolor, słodki, subtelny smak, dzięki czemu zyskał uznanie pośród najmłodszych konsumentów. Miód ten pozyskiwany jest w okresie kwitnięcia kwiatów akacji. W zapachu wyczuwalna jest intensywna nuta akcji.
Miód akacjowy to bez wątpienia jeden z najsmaczniejszych owoców pszczelej pracy. W porównaniu do innych nektarów posiada on bardzo jasną (słomkowo-żółta) barwę. Co ciekawe, płynna postać niniejszego miodu może zdawać się być nawet bezbarwna i przeźroczysta. Nektar ten odznacza się delikatnym, słodkim smakiem oraz wyjątkowym aromatem, który przywodzi nam na myśl pachnące kwiaty akacji. Ponadto, produkt ten zazwyczaj w występuje w postaci półpłynnej lub skrystalizowanej. Jak większość miodów jest on lepki i łatwy w zastosowaniu.
Miód akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej (białej lipy) w okresie jej kwitnienia. Wówczas roślina ta stanowi doskonały materiał miododajny dla pszczół. Warto również wiedzieć, że miód akacjowy jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim pełen wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim cenne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), jak również wartościowe minerały (takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo oraz mangan). Miód akacjowy stanowi także skarbnicę olejków eterycznych. Badania wykazały, że znajdziemy w nim ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: estry, aldehydy oraz związki polifenolowe.
Ponadto, miód akacjowy zawiera w sobie wartościowe dla naszego zdrowia karotenoidy, które w głównej mierze odpowiadają za zabarwienie tego niezwykłego nektaru. Wśród innych składników miodu akacjowego wyróżnić możemy istotne biologicznie enzymy oraz nadtlenek wodoru, wykazujący silne właściwości antyseptyczne. Dodatkowo, niniejszy produkt, podobnie jak same kwiaty białej lipy, stanowi doskonałe źródło flawonoidów.
Miód akacjowy pozyskiwany z polskich pasiek, odznaczających się gwarancją najwyższej jakości, jest chętnie spożywany przez dorosłych, jak i dzieci. Co ciekawe, krystalizacja niniejszego produktu, za sprawą wysokiej zawartości fruktozy, zachodzi w sposób powolny. Niektóre partie miodu akacjowego mogą nie podlegać procesom krystalizacji nawet przez okres sześciu miesięcy. W związku z tym, na długo zachowują one płynną postać.
Miód akacjowy to bez wątpienia jeden z najsmaczniejszych owoców pszczelej pracy. W porównaniu do innych nektarów posiada on bardzo jasną (słomkowo-żółta) barwę. Co ciekawe, płynna postać niniejszego miodu może zdawać się być nawet bezbarwna i przeźroczysta. Nektar ten odznacza się delikatnym, słodkim smakiem oraz wyjątkowym aromatem, który przywodzi nam na myśl pachnące kwiaty akacji. Ponadto, produkt ten zazwyczaj w występuje w postaci półpłynnej lub skrystalizowanej. Jak większość miodów jest on lepki i łatwy w zastosowaniu.
Miód akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej (białej lipy) w okresie jej kwitnienia. Wówczas roślina ta stanowi doskonały materiał miododajny dla pszczół. Warto również wiedzieć, że miód akacjowy jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim pełen wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim cenne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), jak również wartościowe minerały (takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo oraz mangan). Miód akacjowy stanowi także skarbnicę olejków eterycznych. Badania wykazały, że znajdziemy w nim ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: estry, aldehydy oraz związki polifenolowe.
Ponadto, miód akacjowy zawiera w sobie wartościowe dla naszego zdrowia karotenoidy, które w głównej mierze odpowiadają za zabarwienie tego niezwykłego nektaru. Wśród innych składników miodu akacjowego wyróżnić możemy istotne biologicznie enzymy oraz nadtlenek wodoru, wykazujący silne właściwości antyseptyczne. Dodatkowo, niniejszy produkt, podobnie jak same kwiaty białej lipy, stanowi doskonałe źródło flawonoidów.
Miód akacjowy pozyskiwany z polskich pasiek, odznaczających się gwarancją najwyższej jakości, jest chętnie spożywany przez dorosłych, jak i dzieci. Co ciekawe, krystalizacja niniejszego produktu, za sprawą wysokiej zawartości fruktozy, zachodzi w sposób powolny. Niektóre partie miodu akacjowego mogą nie podlegać procesom krystalizacji nawet przez okres sześciu miesięcy. W związku z tym, na długo zachowują one płynną postać.